Yeşil Kuyruklu Yıldız: Bu ipuçlarıyla kameralı kuyruklu yıldız avınız başarılı olacak

Adanali

New member
Gökyüzündeki şu anki “yıldız” C/2022 E3 (ZTF) olarak adlandırılıyor. Yeşil renkte parladığı için kuyruklu yıldıza “yeşil kuyruklu yıldız” lakabı verilmiştir. Çıplak gözle görmek o kadar kolay olmasa da, özlü renklendirmesiyle kamerada etkileyici bir şekilde yakalanabiliyor.







Yıldızlara ulaşın: Astrofotoğrafçılık, gökyüzündeki desenler kadar çeşitlidir. Manzara ve astrofotoğrafçılığın birleşimi de son derece çekici. Atölyelerimiz ve tavsiye makalelerimiz ile siz de kullanmaya başlayabilirsiniz ve deneyimli kullanıcılar yeni desen dünyaları için ilham bulacaktır.







Zamanlama çok önemlidir ve şans da zarar vermez. Yaklaşık 6 kadir (büyüklük) değerindeki mevcut görünür parlaklık ile C/2022 E3 (ZTF) görüş sınırına yakın. 1 Şubat’ta Dünya’ya en yakın olacak. Ancak, ay gökyüzünde neredeyse dolunay olduğu için ışığı fotoğraflamayı engelliyor. Aysız bir gözlem için son şans, 31 Ocak sabahı, ayın Almanya’nın merkezinde saat 4:30 civarında battığı zamandır.

C/2022 E3 (ZTF) daha sonra kuzeyde, ufkun 50 dereceden üzerinde, sabah 6:00’dan erken alacakaranlığa kadar gökyüzünde görülebilir. Parlaklığının o noktaya kadarki gelişimini tahmin etmek zordur, ancak biraz şansla karanlık bir yerde dürbünle veya hatta gece gökyüzünde çıplak gözle açıkça görülebilir. Belirsizliğin en büyük faktörü, ne yazık ki birçok yerde Ocak ayının geri kalanı için iyiye işaret olmayan hava durumu.







“The Photographer’s Ephemeris” (burada resmedilen TPE) gibi web veya akıllı telefon uygulamalarıyla, belirli bir yer ve zaman için ay ve alacakaranlık zamanlarını kolayca belirleyebilirsiniz.



Ancak Şubat ayında bile kuyruklu yıldız avı için hala umut var. 5 Şubat’taki dolunaydan sonra, ürkütücü ay her gün biraz daha geç yükselir, ta ki nihayet 8 Şubat’ta karanlık akşam gökyüzünde yine ilk aysız saat olana kadar. Kuyruklu yıldız, gün batımından sonra saat 19:00 civarında güneydoğu gökyüzünde yükselecek ve yaklaşık bir saat sonra ay yükselecek. Parlaklığı giderek azalsa da, kuyruklu yıldızın aysız penceresi günden güne genişliyor. 11 Şubat civarında Boğa takımyıldızındaki kuyruklu yıldızın Mars’ın yakınından geçmesiyle yeniden heyecanlanıyor.

Gerçekte neyin fotoğrafını çekiyorsun?


Kuyruklu yıldızlar toz, kaya, buz ve donmuş gazlardan yapılmıştır, bu yüzden bazen “kirli hızlı toplar” olarak adlandırılırlar. Kuyruklu yıldızın çekirdeği nispeten küçüktür, genellikle çevresi sadece birkaç kilometredir. Bununla birlikte, güneşin yakınında, buz yavaşça erirken ve gazlar salınırken, etrafında bir bulutsu (“koma” olarak adlandırılır) oluşur. Çekirdek ve koma ya da kuyruklu yıldızın başı birlikte, şimdiden bir milyon kilometreyi aşan inanılmaz bir genişlemeye sahip olabilir. Ancak birçok kuyruklu yıldız, güneş rüzgarlarının etkisiyle oluşan kuyruklarıyla daha da etkileyicidir. Güneşe çok yaklaştığında, komadan gaz ve toz sıyrılır, böylece şans eseri gökyüzünde görebileceğimiz milyonlarca kilometre uzunluğunda bir kuyruk oluşur.







Muhtemelen hayatta bir kez yaşanabilecek bir olay: parlak kuyruklu yıldız Neowise (C/2020 F3) ve gece bulutları, 11 Temmuz 2020’de saat 01:57’de kaydedildi.

Canon 6D | 70 mm | ISO 3200 | f/4 | 4s



C/2022 E3 (ZTF) bizi en son 50.000 yıl önce ziyaret etmişti. Sadece geçen yılın başlarında keşfedildi. Bu, bir kuyruklu yıldızı gözlemleme şansının nadiren elde edildiğini açıkça ortaya koyuyor. Daha yakın zamanlarda, yüzyılın son kuyruklu yıldızı “Hale-Bopp” 23 yıl önceyken, “Neowise” (C/2020 F3) olarak 2020, birçok Astro meraklısını büyüledi.


Gerçekten de, bir kuyruklu yıldızın gelişimiyle ilgili tahminler, bazı hava durumu raporları kadar belirsizdir. Böylece ISON 2013 kuyruklu yıldızı yüzyılın bir sonraki kuyruklu yıldızı olarak işlem gördü, ancak daha sonra beklentilerin oldukça altında kaldı. Sonunda, güneşe en yakın konumunda hayatta kalamadı – tam anlamıyla yandı ve süreç içinde tamamen çözüldü. Her yüzyılda istatistiksel olarak yaklaşık on çok etkileyici kuyruklu yıldızla, önümüzdeki birkaç yıl ve on yıllar için hala bazı olasılıklar var.



Haberin Sonu
 
Üst