Türk futbolunun efsane lideri İlhan Cavcav

bencede

New member
Gençlerbirliği Kulübünün 5 yıl evvel vefat eden onursal lideri İlhan Cavcav, altyapıya verdiği değer, büyük gruplara sattığı futbolcular, teknik yönetici değişiklikleri ve basına verdiği demeçlerle Türk futbolunda iz bıraktı.
Türk futbolunun “İlhan ağabeyi”, vefatının 5. yıl dönümünde yarın anılacak.
Kosova’nın başşehri Priştine’den 1910’da göç eden bir ailenin çocuğu olan Cavcav, 4 Ekim 1935’te Ankara Hamamönü’nde doğdu.
Öğrencilik yılları boyunca babasının işlettiği değirmende çalışan Cavcav, un dalında iş hayatına atıldı ve fabrikatörlüğe kadar ulaşan muvaffakiyetini futbol alanlarına da taşıdı.
Kırmızı-siyahlı kulübün altyapısından yetişen ya da uygun maliyetle transfer ettiği futbolcuları Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’a yüksek bonservis bedelleriyle satan Cavcav, un tüccarlığının yanına “futbol tüccarı” unvanını da ekledi.
Cavcav, transfer kıssaları, teknik yönetici değişiklikleri ve kendine has üslubuyla Türk futbol tarihinin “nevi şahsına münhasır” simalarından biri oldu.
Kulüp liderleriyle yaptığı tartışmalar, gündeme dair farklı çıkışlarıyla her vakit gündeme gelmeyi başaran Cavcav, oyuncu olarak girdiği futbol kesiminde yönetici olarak devam etti ve 37 yıl Gençlerbirliği Kulübünün başkanlığını yaptı.
Birinci başkanlık deneyimi Hacettepe’de
hayatında bir süre futbol da oynayan İlhan Cavcav, birinci başkanlık deneyimini Hacettepe’de yaşadı.
İş insanı olarak Ankara’nın büyük sanayicileri ortasına girmeyi başaran Cavcav, başkanlık mesleğine başladığı Hacettepe ile yeniden futbola döndü.
Doğduğu Hamamönü Mahallesi’nin mor-beyazlı ekibinin başına 1975’te geçen Cavcav, tıpkı yıl kulübün küme düşmesini engelleyemeyince misyonunu bıraktı.
Yahya Demirel’in 1977 yılında başkanlık yaptığı Gençlerbirliği Kulübünün idare şurasına giren Cavcav, kırmızı-siyahlılarda 1978 yılında başkanlığa getirildi lakin periyodun yöneticileriyle uyuşmazlığa niyet bakılırsavden ayrıldı.
Borçsuz kulüp idaresiyle örnek oldu
Gençlerbirliği’ne 1981 yılında bir daha lider olan İlhan Cavcav, 3. Lig’e düşme tehlikesiyle karşı karşıya olan kırmızı-siyahlı grubu kümede tutmak için kolları sıvadı.
Türkiye Futbol Federasyonunda periyodun yöneticilerine 2. ve 3. liglerin birleştirilmesi projesini kabul ettiren Cavcav, grubunun 2. Lig’de devam etmesini sağladı.
Birinci Lig’e (Süper Lig) bir dönem daha sonra yükselen Gençlerbirliği, ligde uğraş ettiği devirde Türkiye Kupası’nı 2 sefer müzesine götürdü. İlhan Cavcav, başkanlığı müddetince kulübe çağdaş tesisler de kazandırdı.
Genç ve yetenekli futbolcuları öteki kulüplere yüksek bonservis bedelleriyle satma siyasetiyle isminden kelam ettiren duayen lider, borçsuz kulüp idaresi anlayışıyla örnek oldu.
Çok sık teknik yönetici değiştirdi
İlhan Cavcav, başkanlığı devrinde daima teknik yönetici değiştirmesiyle sık sık gündeme geldi.
Teknik yönetici değişikliği yapmayı taktik üzere kullanan Cavcav, bakılırsav müddetinde 42 farklı teknik adamla çalıştı.
Başkanlık koltuğunda oturduğu 37 yılda 56 sefer teknik adam değişikliğine giden İlhan Cavcav, bu süreçte en çok Mesut Bakkal’a talih verdi.
“Dört büyükler”e 34 transfer
“Futbol tüccarı” olarak anılan İlhan Cavcav, Gençlerbirliği başkanlığında yalnızca “dört büyükler”e 34 futbolcu sattı.
İlhan Cavcav devrinde Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’a transfer olan oyuncular şunlar:
Fenerbahçe: Deniz Barış, Erkan Sözeri, Gökhan Gönül, İlhan Eker, İsmail Güldüren, Kemalettin Şentürk, Metin Diyadin, Orhan Şam, Serkan Balcı, Tarık Daşgün, Uğur Boral, Ümit Özat
Beşiktaş: Ahmed Hassan, Ali Eren Beşerler, Ali Günçar, Ali Tandoğan, Baki Mercimek, Mustafa Pektemek, Okan Koç, Rahim Zafer, Souleymane Youla, Tolga Doğantez, Tuna Üzümcü, Veysel Cihan
Galatasaray: Ahmet Yılmaz Çalık, Ergün Penbe, Osman Coşkun, Ümit Karan
Trabzonspor: Aykut Demir, Ayman Abdulaziz, Fredrik Risp, Giray Kaçar, Isaac Promise, Soner Aydoğdu
Afrika açılımı
Yetenekli futbolcuları keşfetmek için amatör maçlara bile giden İlhan Cavcav’ın yöneticiliği müddetince yaptığı ucuz maliyetli transferler ses getirdi.
Kulüpte yetişen Tarık Daşgün’ü Fenerbahçe’ye “astronomik” bir sayıya veren Cavcav, Türk kulüplerinin Afrika kıtasına açılmasına da ön ayak oldu.
Afrika kıtasındaki ülkelerde maçlar izleyen Cavcav’ın transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona’nın başarılı performansları fazlaca sayıda Afrika kökenli futbolcunun Türkiye’ye gelmesini sağladı.
Real Madrid’e futbolcu sattı
Kamerunlu Nijitap Geremi’yi İspanya’ya giderek Real Madrid’e 5 milyon dolar bonservis bedeli karşılığında satan Cavcav, bu macerasını her fırsatta anlattı.
İngilizce ya da İspanyolca bilmediği için garsondan istediği peçeteye “5 milyon dolar” yazarak pazarlığa son verdiğini anlatan Cavcav, geliri kırmızı-siyahlı kulübün tesisleşmesinde kullandı.
Kulüpler Birliği Vakfını kurdu
Efsane lider İlhan Cavcav, Kulüpler Birliği Vakfının kurulmasına da öncülük etti.
Birliğe 2000-2002, 2004-2005 ve 2013-2014 senelerında başkanlık eden Cavcav’a, Kulüpler Birliği Vakfı Onursal Lideri unvanı da verildi.
Türk futboluna istikamet veren isimlerden Cavcav, yayın gelirlerinin kulüplere dağıtımında uygulanan “havuz modeli”nin oluşturulmasında da kıymetli rol oynadı.
81 yaşında vefat etti
İlhan Cavcav, ömrünün son günlerinde sıhhat sorunları yaşaması karşın futboldan uzak kalmadı.
Hekimlerin ihtarına karşın Cavcav, statlara gelerek battaniyeye sarılı biçimde maçları izlemeye devam etti.
Yaşlılığa bağlı hastalıkları da bulunan Cavcav, 22 Ocak 2017’de Ankara’da ömrünü kaybetti.
Futbol kamuoyunun ağır iştirak gösterdiği cenaze merasiminin akabinde İlhan Cavcav’ın naaşı Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.
 
Üst