The Economist: Batı’nın yaptırımlarına karşın Rusya iktisadı bir daha ayağa kalktı

ahmetbeyler

New member
Londra merkezli The Economist’te yayımlanan bir makalede “Rusya iktisadı bir daha ayağa kalktı” denilerek “Dayanıklılığının bir sebebi var” tahlili yapıldı.


“Nisan ayı başlarında Batılı ülkeler gibisi görülmemiş yaptırımlar uygularken bile Rus iktisadının çöküş iddialarına meydan okuduğuna dair ön delillere işaret ettik” hatırlatması yapan The Economist, “Son datalar bu görüşü daha da desteklemektedir” diye ekledi.

Russia’s economy is back on its feet https://t.co/V5vY1dYjXh from @TheEconomist https://t.co/V5vY1dYjXh

— Jim Vertuno (@JimVertuno) May 6, 2022



Madalyonun iki yüzü


Bir tablo eşliğinde ‘rublenin sermaye denetimleri ve daha yüksek faiz oranlarının sayesinde Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon başlatmış olduğu şubat sonundan evvelki kadar bedelli olduğunu’ gösteren tahlil, “Doğru, rublenin birinci kıymet kaybı ithalatı daha kıymetli hale getirdiği ve birfazlaca Batılı şirket Rusya’ya tedariki kestiğinden, Rus tüketici meblağları yılın başından beri yüzde 10’dan fazla arttı. Maaş ödemelerini geciktiren firmaların sayısı giderek artıyor” dedikten daha sonra şu görüntüyü çizdi:


“Ancak Rus ekonomik faaliyetinin ‘gerçek zamanlı’ ölçümleri büyük ölçüde durdu. Genel güç tüketiminde sırf bir azalma var. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın harcama takibine nazaran, Ruslar, mart ayındaki sakinliğin akabinde, kafe, bar ve restoranlarda pek rahat harcama yaptı. Merkez Bankası’nın 29 Nisan’da siyaset faizi oranını yüzde 17’den 14’e indirmesi, şubat ayında başlayan finansal paniğin bir ölçü hafifçelediğinin işareti oldu.”


‘gorece kapalı iktisat olmanın faydası’


Bir tablo eşliğinde “Rus iktisadı elbet küçülüyor. Fakat birtakım ekonomistlerin bu yıl GSYİH’de yüzde 15’e varan düşüş iddiaları karamsar görünmeye başlıyor” diyen The Economist, ‘Rusya’nın Ukrayna operasyonundan evvel bile pek kapalı bir iktisat olmasının yaptırımların acıtıcılığını sınırladığını’ belirtti.


‘Direncin kaynağı fosil yakıtlar’


‘Ancak iktisadın direncinin en büyük niçininin fosil yakıtlarla ilgili olduğunu’ vurgulayan tahlil, Finlandiya merkezli fikir kuruluşu Güç ve Pak Hava Araştırmaları Merkezi’ne nazaran Rusya’nın Ukrayna operasyonundan bu yana gemiyle sevkiyatlar ve boru çizgileri yoluyla en az 65 milyar dolar bedelinde fosil yakıt ihraç ettiğine’ dikkat çekti.

Almanya'da Sol Parti, Rusya'dan petrol ithalat yasağına karşı çıktı: 'Muazzam bir risk'
https://t.co/OC2qhHyfpY pic.twitter.com/2vGxViE452

— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) May 10, 2022




‘Hükümetin hidrokarbonlardan elde ettiği gelirin 2022’nin birinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 80’den çok arttığını’ aktaran The Economist, 4 Mayıs’ta Avrupa Komitesi’nin yıl sonuna kadar tam olarak uygulanmak üzere Rus petrolü ithalatının büsbütün yasaklanmasını önerdiğini hatırlatarak ekledi: “bu biçimdea dek Rus iktisadının alıp başını gitmesini bekleyin.”
 
Üst