Rus uzman: Gürcistan’daki siyasi kriz çözülene kadar 3+3 formatında ilerleme olmaz

ahmetbeyler

New member
Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Devlet Milletlerarası Alakalar Enstitüsü Kafkasya ve Bölgesel Güvenlik Meseleleri Merkezi’nden Doç. Nikolay Silayev, Tiflis’ten gelen açıklama ışığında Güney Kafkasya’da ekonomik bağlantıların ve ulaşım ağlarının bir daha tesis edilmesi için Rusya, İran, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’dan oluşan ‘3+3 müzakere formatı’ kurulmasının perspektifini yorumladı.


Silayev, “Bugün Gürcistan’ın dış siyaseti, bu siyasetin Batı tarafınca, yani AB ve ABD tarafınca her istikametiyle desteklenmesi üzerine heyeti. Gürcistan, Rusya, Türkiye ve İran’ın katıldığı 3+3 formatına girerse Batı ile bağlarının zayıflayacağından korkuyor. Bunun, Batılı ortaklarının ona daha az ilgi göstermesi için bir münasebet olacağından korkuyor” dedi.


Gürcistan’ın Rusya ve Türkiye’yle direkt diyalog kurmaktan çekindiğini belirten Silayev, bu niçinlerden dolayı Gürcistan’daki siyasi kriz çözülene kadar 3+3 formatında ilerleme olmayacağı öngörüsünde bulundu.


Rus uzman, “Daimi siyasi kriz şartlarında Gürcistan, Batılı ülkelerin iştiraki olmadan Rusya ve Türkiye üzere aktörlerle konuşmaktan çekiniyor. Bugün tek bir Gürcü yönetici, mesela ‘Rusya yanlısı’ olmak üzere birtakım siyasi suçlamalarla karşı karşıya kalmaktan korktuğu için, halihazırda yerleşik kalıplara uyanlar haricinde, hiç bir değerli dış siyaset sonucu alamaz. Bu niçinle Gürcistan’da dış siyasetteki birtakım süreçler, iç siyasi kriz sonlanana dek askıa alındı. Krizin ne vakit biteceği ise bilinmiyor” sözlerini kullandı.


Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Rus mevkidaşı Andrey Rudenko, geçen hafta İstanbul’daki görüşme sırasında Güney Kafkasya için en kısa müddette 3+3 formatında düzenek kurulmasının yeniliğini koruduğunu belirtmişti.


3+3 müzakere formatı, paydaş ülkeler içinde bir müddetdir istişare ediliyor.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha evvel bu mevzuyu İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ve Azeri mevkidaşı Ceyhun Bayramov’la ele almıştı.


Hem Türkiye birebir vakitte Azerbaycan üzere İran’ın da bu inisiyatife olumlu yaklaştığını anlatan Lavrov, “Ermeni meslektaşlarımızla çalışıyoruz. Yaşadığı tüm meselelere karşın Gürcistan’ın da, süregelen çatışmalar niçiniyle gelişimi epey uzun müddettir sekteye uğrayan bu bölgenin gelişimiyle kararların istişaresi ve mutabakatı için bu biçimde bir düzenek kurulmasındaki çıkarını goreceğini düşünüyoruz” tabirlerini kullanmıştı.
 
Üst