Rus uzman: Almanya’nın, ‘gaz vanasının’ Rusya tarafınca kapatıldığı açıklaması tuhaf

ahmetbeyler

New member
Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Global Siyaset Fakültesi’nden Doç. Dr. Aleksey Fenenko, Sputnik’e demecinde Almanya Başbakan Yardımcısı ve İktisat ve İklim Müdafaa Bakanı Robert Habeck’in Rusya’nın ‘gaz vanasını’ kapattığı halindeki açıklamasının, AB’nin ekonomik savaşta Rusya’yı yenme niyeti göz önüne alındığında tuhaf olduğunu söylemiş oldu.


Fenenko, Avrupa ülkelerinin Rus gazından büsbütün vazgeçmelerinin en az 10 yıl süreceğini vurguladı.


AB ülkelerinin Rus gazından vazgeçmek için LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) haricinde kısmen kömür sanayisine geçiş yapabileceğine yahut nükleer güce bağımlılıklarını artırabileceğine, ancak bunun fazlaca vakit alacağına dikkat çeken Fenenko, “Yani gazdan kömüre ve atoma dönüş, aşikâr bir vakit alacak, en az 10 yıl” vurgusunu yaptı.


Rus uzman, kelamlarını şu biçimde sürdürdü: “normal olarak, Avrupa Birliği’nin ekonomik savaşta Rusya’yı yenme niyetini deklare ettiğı dikkate alındığında (Habeck’in) açıklaması pek tuhaf. Pekala, onu hezimete uğratma niyetinizi beyan ettiyseniz, Rusya niye elinde bulunan misilleme tedbirlerine başvuramasın? O denli bir durumda Rusya’nın (AB ile) ekonomik savaş durumundaysa misilleme yapma hakkına sahip olduğuna inanıyorum.”


AB’deki sonuncu tüketicilere ABD’de üretilen LNG’yi daima olarak tedarik etmek için uygun altyapının inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Fenenko, Avrupa’da birilerinin tedarikin daima olması durumunda ABD’den yakıt taşıyacak tankerlerin yakıt maliyetlerini hesaplamış olma ihtimalinin epey düşük olduğunu söz etti. Rus uzman bunun büyük masraf ve fonlama gerektireceğini kelamlarına ekledi.
 
Üst