Putin: Rusya’nın Kosova konusundaki tavrı değişmedi

ahmetbeyler

New member
Sırbistan Devlet Lideri Aleksandar Vucic‘le Soçi’de bir ortaya gelen Putin, Kosova problemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Putin, “Kosova’da tahlille ilgili olanlar da dahil memleketler arası arenadaki eforlarımız ve ortak adımlarımız konusunda, bizim tavrımızın ilkesel nitelik taşıdığını biliyorsunuz. Tavrımız, mevcut siyasi konjonktüre tabi değildir” dedi.

Sırbistan’ın Kosova’da tahlile yönelik tavrını desteklediklerini kaydeden Putin, bölgedeki durumun en nihayetinde orada yaşayan insanların çıkarlarına karşılık verecek biçimde gelişeceğini umduğunu belirtti.


‘Askeri alandaki iş birliğimiz gelişiyor’


Putin, Rusya ile Sırbistan içindeki iş birliğinin geliştiğini kaydederek, “Düzenli olarak ortak tatbikat düzenliyoruz, askeri kurumlar, savunma bakanlıkları, genelkurmay başkanlıkları içindeki etkileşimi geliştiriyoruz” dedi.

Rusya başkanı, askeri alandaki işbirliğinin iki ülkenin faydasına olduğunun altını çizdi.


‘Sırbistan’da Sputnik V aşısı üretiyoruz’


Koronavirüsle gayret alanındaki çalışmalara değinen Putin, Rusya’nın Sırbistan’a Sputnik V aşısı tedarik etmekle kalmadığına, bu ülkede aşının üretimine de başladığına dikkat çekti.

Rus başkan, bu işbirliğinin hem Sırbistan birebir vakitte aşının tedarik edilebileceği etraf ülkeler için son derece değerli olduğunu söylemiş oldu.


Kosova, Şubat 2008’de tarafsızlığını ilan etmişti


17 Şubat 2008’de Kosova’nın Arnavut idaresi, Bağımsızlık Bildirgesi’yle Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti.

Lakin bu adımı muhakkak reddeden Belgrad idaresi, Kosova’yı Sırbistan’ın güney vilayeti olarak görmeye devam ediyor.

Kosova ile Sırbistan içindeki alakaların olağanlaşması gayesiyle 2011’de AB’nin arabuluculuğunda başlayan diyalog süreci, bilhassa son senelerda gün yüzüne çıkan gerginlikler niçiniyle kesintiye uğramıştı.


Rusya ve Çin, Kosova’yı tanımıyor


Kosova’nın bağımsızlığını 117 ülke tanımış durumda. Sırbistan, BM Güvenlik Kurulu’nun birer daimi üyesi olan Rusya ve Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İran, Arjantin, Endonezya üzere kuvvetli ülkeler bu listeye dâhil değil.


Birtakım Avrupa ülkeleri de tanımıyor


Kosova, Belgrad ile içinde ihmal edilmiş olan kriz niçiniyle BM’ye üye olamıyor. Priştine ayrıyeten biroldukça kere verilen kelamlara karşın NATO ve AB üyeliğine de kabul edilmiyor. Bunun sebebiyse tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımayan İspanya, Yunanistan, Romanya ve Slovakya’nın tavrı.
 
Üst