OpenAI ile Shutterstock İşbirliği: Dall-E-2 Görüntü Oluşturucu Kullanılabilir

Adanali

New member
Basitleştirilmiş görüntü oluşturma. Shutterstock, olağan fotoğraf veritabanı aramasına ek olarak artık bir görüntü oluşturma maskesine de sahiptir. Örneğin, “Dizüstü bilgisayarda yazan editör” girerseniz, aşağıdaki seçim görünür:








(Resim: Shutterstock ekran görüntüsü)



Ancak bu, bir hesap ve indirme sırasında bir lisans veya kullanım haklarının seçilmesini gerektirir. Kullanım haklarına tıkladığınızda Shutterstock, yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerin uygunluk düzenlemelerine uyup uymadıklarının kontrol edilmediği konusunda uyarır. Ve: “İstenmeyen, yanlış, yanıltıcı, aldatıcı, yasa dışı veya şiddet içeren görüntüler oluşturmak için başkalarının fikri mülkiyetini veya diğer haklarını ihlal etmek, kötüye kullanmak veya göz ardı etmek için AI tarafından oluşturulan görüntüleri kullanamazsınız.”

Bir görüntüyü indirmeye çalıştığınızda, uyarıyı kısaca tekrarlayan ancak aynı zamanda görüntünün “ticari markalar, kişisel veya başka bir şekilde tescilli içerik içerdiğine dair herhangi bir kanıt varsa kullanılmaması gerektiğini” belirten bir onay işareti seçmeniz gerekir. Yani Shutterstock sorumluluk alır.

Belirsiz yasal durum


İki şirket, Shutterstock ve OpenAI arasında bir işbirliği olacağını geçen yıl duyurmuştu. Şimdi orada. Getty gibi rakipler, aynı zamanda kendilerini, çalışmalarını ve telif haklarını görüntü üreteçleri tarafından tehdit altında gören fotoğrafçılar ve sanatçılar birleşmeyi eleştirdiler. Örneğin Getty CEO’su Craig Peters, yasal sorunların hala çözülmediğini ve görüntü oluşturucularla uğraşmanın sorumlu olmadığını söyledi.


Nitekim oluşturulan görüntülerin haklarına kimin sahip olduğu henüz belli değil. Getty Images ve Stable Diffusion, ABD’de bir dava için mücadele ediyor. Bunlar, görüntüleri eğitim için kullanma haklarıdır. Ne de olsa Shutterstock, çalışmaları eğitim için kullanılan sanatçılara finansal destek sağlama sözü de verdi. Bu konuda henüz bir detay yok.


TechCrunch’ın bildirdiği gibi Shutterstock ayrıca Meta ile genişletilmiş bir ortaklık duyurdu. Öncelikle Meta, makine öğrenimi modellerini Shutterstock’tan alınan verilerle eğitmelidir. Yapay zeka söz konusu olduğunda Meta ve Mark Zuckerberg şimdiye kadar düşük bir profil tuttu. Yapay zekaya agresif bir şekilde yatırım yapan Microsoft, Google ve Apple ile durum farklı.


(emw)



ana sayfaya
 
Üst