Nikon'un Z 8'i, Z 9'dan ve gerçek AI görüntülerinden daha fazlasını yapabilir: 6/2024 haftasının fotoğrafçılık haberleri

Adanali

New member


  1. Nikon'un Z 8'i, Z 9'dan ve gerçek AI görüntülerinden daha fazlasını yapabilir: 6/2024 haftasının fotoğrafçılık haberleri

Kameralar artık yazılım ürünleri olduğundan donanım yazılımı güncellemeleri her zaman mevcuttur. Ve yeni özellikler eklendiğinde, bazıları cihazın “tamamlanmamış olarak piyasaya sürüldüğünü”, “muz ürünü” veya tamamen başka bir şey olduğunu iddia ediyor. Elbette bunun hiçbir anlamı yok, çünkü bir kameraya, satın alma kararı sırasında mevcut olan işlevlere ve umarım test raporlarına göre karar verirsiniz. O şeyin er ya da geç daha fazlasını yapabileceğini ummaktan başka bir şey değil: sadece umut etmek.

Duyuru



Z8 ile 180 megapiksel


Ancak bu hafta Nikon, ürün bakımı ilkesini saçmalık noktasına kadar taşıdı. Sürüm 2.0'a yapılan ilk büyük güncellemeyle Z 8 artık daha büyük, amiral gemisi Z 9 modelinde olmayan bir özelliğe sahip: piksel kaydırma. Bu teknolojiye sahip diğer kameralarda olduğu gibi, art arda birden fazla çekim yapılırken sensör sabitleyici hafifçe hareket ettirilir. 45 megapiksellik doğal çözünürlük 180 megapiksel olur, açık konuşalım: enterpolasyon olmadan, gerçek görüntülere dayalı. Yeni Fuji GFX 100 II gibi 102 megapiksellik değersiz orta format cihazlar bile arka planda kalabilir. Piksel kaydırmayı açmazsanız 240 veya 400 megapiksel olacaktır.

Elbette bu adil olmayan bir karşılaştırmadır, çünkü piksel kaydırmayla çalışmış olan herkes sınırlamaları bilir: Nesnenin hiç hareket etmemesi daha iyidir, sürekli ışık önemlidir ve çok büyük dosyaların bile işlenmesi gerekir. Bu, stüdyoda veya manzara fotoğrafları çekerken yine de yararlı olabilir. Nikon tuhaf çeviriler kullanmayı sevdiği için, hiçbir piksel taşınmasa bile, kamera menüsünde hareketli piksellere “piksel kaydırma” adı verilir. Bu belki de en iyi ihtimalle bir “sensör değişimi” olarak anlaşılabilir.

Ne olursa olsun, özellik hoş bir eklentidir. Diğer yeni özellikler profesyoneller için önemlidir. Z 8 artık Z 9'un odak tuzağı konusunda da ustalaşıyor ve çekim sırasında N-Log renk formatında daha düşük ISO seviyeleri mevcut. Yapay zeka otomatik odaklama artık kuşların hareket etmesini fotoğraf ve videolarda da keskin bir şekilde tutabiliyor. Burada kapsamı aşan çok sayıda başka değişiklik de var; olası bir güncellemeden önce yeni özellikler listesine göz atmakta fayda var. Özellikle IPTC meta verileri güncelleme sırasında silindiği, ancak önceden kaydedilip daha sonra geri yüklenebildiği için. Aynı bağlantıda C 2.0 donanım yazılımını da bulabilirsiniz, önceki sürüm 1.01 numarasıydı.

Z 9 için Piksel Kayması görünmüyor


Elbette, Z 9'un da piksel değişimi alıp almayacağı ve ne zaman alacağı büyük soru olarak varlığını sürdürüyor. Sensör ve elektronik aksamın çoğu her iki fotoğraf makinesinde de aynı olduğundan, bu muhtemelen Nikon'un geliştiricilerinin ve test uzmanlarının becerilerinden kaynaklanmaktadır. Ya da tamamen dürüst olmak gerekirse Nikon'un Z 9'u buna göre güncelleyip güncellemeyeceğini bilmiyoruz. Çünkü yukarıya bakın, profesyonel bloğu satın alma kararı gelecekteki işlevlere bağlı olmamalıdır.

Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, bir modelin veya diğerinin seçimi genellikle okuyabileceğiniz gibi “kameraya” bağlıdır. Ancak gerçekte foton toplayıcının kendisi değil, optikler, sensörler ve hepsinden önemlisi yazılımdan oluşan sistemin tamamıdır. Ve altta yatan teknolojinin halk tarafından yaygın olarak yapay zeka olarak bilinen “yapay zeka” olarak bilinmesinin çok öncesinden bu yana imajını değiştiriyor. Kullanıcılar bilmediğinde, yapay zeka optimizasyonunun varsayılan olarak etkin olduğunu ve bu durumun net bir şekilde iletilmediğini bu durum her zaman sorunlu hale gelir.

Samsung: “Gerçek fotoğraf yok”


Samsung, yaklaşık bir yıl önce bu alanda özellikle dikkat çekti: S20 modelinden başlayarak, akıllı telefonlarındaki ay görüntülerini kimseye sormadan ve kesinlikle motifte bulunmayan içeriklerle zenginleştirdi. Bunun anlamı şudur: Ay'ın çekildiği anda gördüğünüz gerçek fotoğrafının fabrika ayarlarında cep telefonlarıyla çekilmesi mümkün değildi. Mevcut S24 ile Samsung, trende uygun olarak AI görüntü optimizasyonunda daha da ileri gidiyor. Bu konuda giderek daha fazla eleştiri olduğu için, Ocak ayının ortasında bir Samsung yöneticisi, kelimenin tam anlamıyla “gerçek fotoğraf” diye bir şeyin olmadığını söylemeye ikna oldu.

Samsung'un “Müşteri Deneyimi Başkanı” Patrick Chomet, Techradar ile yaptığı röportajda bunu söyledi ve bu açıklama o zamandan beri haberlerde yer alıyor. Kısmen gecikmeli olarak, çünkü bu tuhaf açıklama bu hafta Petapixel podcast'inin de konusuydu. Bu bağlantı sizi doğrudan sunucular Chris Niccolls ve Jordan Drake'in gerçek bir fotoğraf olduğuna inandıklarını açıkladıkları bölüme götürüyor. Yani kamera tarafından kaydedilen ve bilgisayar tarafından tam olarak hesaplanmayan şey.

Hatta Drake, sözcüğün iyi bilinen tanımını bile kullanıyor: Antik Yunancada “ışıkla çizim yapmak”. Fotonların belirleyici olduğunu belirterek bunu biraz değiştiriyor: Bir cihaz tarafından hiçbir foton yakalanmazsa sonuç bir fotoğraf olmaz. Yazımızın son sayısında tekrar açıklandığı gibi, ne kadar gerçekçi görünürse görünsün yapay zeka görüntüleri için “fotoğraf” terimini kullanmıyoruz. Bu, fotoğrafçının mülkiyetini korumakla ilgili değil, daha ziyade gerçek olayları tasvir eden fotoğrafları, yapay zeka tarafından üretilen sahte fotoğraflardan ayırmakla ilgili.

Dall-E, C2PA verilerini AI görüntülerine ekliyor


ChatGPT'nin yaratıcıları OpenAI'nin artık CAI/C2PA'ya göre meta verileri Dall-E sisteminin yapay zeka görüntülerine dahil etmek istemesi neredeyse trajik. Bu sistem aslında basın fotoğraflarına orijinallik damgası vermek için icat edildi. Bu fotoğrafı hangi fotoğrafçı, ne zaman, nerede, hangi kamerayla çekti, orijinal görüntünün kesiti nedir gibi sorular. bu nedenle sahteciliğe karşı dayanıklı bir yanıt almalıdır.

Bu, haber fotoğrafları için hâlâ mümkün ancak yapay zeka görüntüleri de bilgi içeriyorsa yalnızca C2PA verilerinin varlığı, bir görüntüye güven duymak için artık yeterli değil. En iyi senaryoda, yazarın kişisel verilerinin ve hatta oluşturma talebinin görünür hale getirilmesi gerekir; bu da veri koruma konusu da dahil olmak üzere birçok soruyu gündeme getirir.

Bir yandan Dall-E görüntülerinin C2PA aracılığıyla etiketlenmesi olumlu. Öte yandan, çevrimiçi medya ve sosyal ağlar bu verileri kolayca görüntüleyene kadar tüm bunların hiçbir faydası yoktur. OpenAI ayrıca bir blog yazısında sosyal ağların meta verileri kaldırdığına dikkat çekiyor ancak bu sadece bir sis perdesi: Yapay zeka görselleri çağında, kaynağı net ve doğrulanabilir olmayan herhangi bir görselin sahte olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Kötü niyetli yazarlar, görsellerinin yapay zeka tarafından oluşturulmuş olarak etiketlenmesini önlemek için her türlü çabayı göstereceklerdir.

Hein Gorny'den Yeni Nesnellik


Hafta sonu önerimiz bu sefer hem uzun bir okuma hem de uzun bir tıklama. Çünkü Deutsche Fotothek artık Alman fotoğrafçı Hein Gorny'nin mirasını metinlere ve görsellere dönüştürdü. Uluslararası yayın yapan bir fotoğrafçı olarak Gorny, Almanya'da 20. yüzyılın ilk yarısını eşi benzeri olmayan bir şekilde belgeledi. Odak noktası reklamcılık ve endüstriydi ve görseller bugün hala modern görünüyor. Yazı gereçleri üreticisi Pelikan'ın üretimine ve İkinci Dünya Savaşı sonrası yıkım resimlerine de göz atmanızı öneririz. Bütün bunlar, Gorny'nin çok ayrıntılı bir biyografisiyle birlikte, fotoğraf kütüphanesindeki yeni tematik sayfasında bulunabilir.


(Asla)



Haberin Sonu
 
Üst