Midyat hangi aşiret ?

Beykozlu

Global Mod
Global Mod
Midyat Hangi Aşiret? Gelin Birlikte Keşfedelim!

Merhaba forumdaşlar! Bugün size, Midyat'ın hangi aşirete ait olduğunu çözmeye çalışacağımız bir yazı hazırladım. Fakat hemen şunu belirteyim ki, bu yazı her şeyden önce eğlenceli bir deneme olacak! Aksi takdirde, birçoğumuz bu sorunun cevabını bilmemizin pek mümkün olmadığı kanısına varacağız, çünkü Midyat öyle bir yer ki; hem aşiretlerin hem de dedikoduların başkenti! Şimdi hep birlikte bir göz atalım, bakalım Midyat'ı hangi aşiretler sırtlayıp, hangi aşiretler "Ay ben bir yere gitmiyorum" diyerek konunun dışına çıkmış?

Erkekler Çözüm Odaklıdır: "Bize Ne Aşiretten, Hem Zaten Kendi Aşiretimizdeyiz!"

Bildiğiniz gibi, erkekler genelde çözüm odaklıdır ve durumu fazla derinlemesine irdelemek yerine, “Bu sorunun cevabını ne zaman alacağız?” şeklinde bir yaklaşım sergileyebilirler. “Midyat hangi aşiret?” sorusuna verilen ilk cevap, çoğu zaman şöyle olur: “Aşiret mi? Midyat’ın her yeri aşiret, zaten her köşe başında tanıdık birisi var, merak etmeyin, size bir şey olmaz!”

İşte Midyat’ta da durum böyle. Erkekler çoğu zaman, "Hangi aşiretten olduğumuzu kimse sormaz, çünkü burada herkes birbirini tanır. Biz zaten kendi aşiretimize aitiz, sorun yok!" diyerek gülümsüyorlar. Bu bakış açısıyla, çözüm net: "Hangi aşiretten olduğu önemli değil, çünkü burada kimse yalnız değildir!" Gerçekten de, Midyat’ta bir dükkana girdiğinizde, biri sizi tanıyordur ve hemen "Kardeşim, senin baban kim?" diye sorulur. Burası tam anlamıyla aşiretler arası sosyal ağın işlediği bir yer!

Kadınlar Empatik ve İlişki Odaklıdır: "Ama Benim Midyat’a Gelmem İçin Önce Bunu Bilmem Gerek!"

Kadınlar ise biraz daha ilişkiler odaklıdır ve her şeyin arkasındaki anlamı derinlemesine çözmeye meyillidirler. Midyat'taki kadınlar da tam olarak bu şekilde bir yaklaşım sergiliyor: “Aşiret mi? Hımm, öyleyse gelmeden önce bazı detaylara hâkim olmam gerek!” Aşiret meselesi, her kadının dikkatle incelediği ve sosyal yapının bir parçası haline getirdiği bir konu. Yani, bir kadının “Hangi aşiretten olduğunuzu bana bir anlatın, bakalım aramızda bir uyum var mı?” demesi hiç de şaşırtıcı olmaz. Kadınlar, bir olayın ya da durumun çözümünden çok, onun insan ilişkileri üzerindeki etkisini değerlendirmek isterler. Aşiret meselesi de aynı şekilde, "Hangi aşiret? Bu nasıl bir içsel denge kuruyor, sizce?" soruları üzerinden konuşulmaya başlanır.

İşte tam burada, erkeklerin çözüm odaklı tavrı ile kadınların derinlemesine ilişki kurma çabası arasındaki fark belirginleşiyor. “Aşiret meselesi benim için önemli değil, burada çok samimi insanlarla karşılaşırım, zaten her şey yolunda” diyen erkeklerin aksine, kadınlar, “Bu aşiret meselesi ciddi, çünkü bizim bazen ne kadar ilişkisel olduğumuzu görmek lazım!” diyerek bir adım daha ileriye gidiyorlar.

Midyat'ın Aşiret Haritası: Her Yerde Biraz Karışıklık Var!

Midyat’ın aşiret yapısına baktığımızda aslında tam olarak bir karmaşa olduğunu görebiliyoruz. Birçok aşiret birbiriyle iç içe geçmiş ve aslında Midyat’ta kimsenin "Ben tamamen bir aşirettenim!" demesi pek de mümkün olmuyor. Neredeyse her aşiret birbirine karışmış durumda. İster “Burası bizim yerimiz” deyin, ister “Herkes burada birbirini tanır ve sayar”, Midyat’taki yaşamı anlatan bir kelime bulmak zordur! İşte bu yüzden, Midyat’ı anlatan bir cümle genelde şu şekilde olur: "Hangi aşiretten olduğunuz önemli değil, burada hep birlikteyiz ve kardeşiz!"

Tabii ki bu durum, bazen esprili bir şekilde şöyle de yorumlanır: “Midyat’ta her şey aşiret, zaten bir kişi birkaç tane aşiretten olabilir!” Sadece bir tane aşiret olsa, Midyat’ın sosyal yapısının bu kadar çeşitli, renkli ve eğlenceli olması mümkün müydü? Aşiretler arasındaki bu karışıklık, bazen tatlı bir rekabetin ve bazen de köklü dostlukların doğmasına yol açar. Sonuçta Midyat’ta bir aşiret meselesi değil, tam tersine, "Hangi aşiretten olduğunun önemi yok, burada hepimiz aynı sofrada buluşuruz!" anlayışı ön plana çıkar.

Midyat Aşiretlerine Dair Eğlenceli Gerçekler ve Efsaneler

Tabii ki, Midyat’taki aşiretler hakkında sürekli duyduğumuz birkaç eğlenceli efsane de var. Mesela, “Midyat’ta herkesin ataları bir zamanlar en güçlü aşiretten gelmiştir” diye söylenir ama buna kimse kesin bir cevap veremez. Yani her ailede “Bizim atalarımız da çok önemli bir aşirettenmiş, bir gün bakmışız ki herkes bize saygı gösteriyor!” şeklinde gülümseyerek anlatılan bir hikâye vardır. Kimse birbirini yargılamaz, çünkü herkes birbirini bir şekilde tanır ve kimse tam olarak hangi aşiretten olduğunu açıklamak istemez!

Bazı insanlar ise aşiret meselesini, her şeyin başlangıcı olarak kabul eder ve “Hangi aşiretten olduğunuzu bildikten sonra, bir adım atmanın anlamı var!” diye yazılar yazarken, bazıları da "Yok canım, ne aşireti, burada herkesin birbirine karşı saygısı var" diyerek durumu hafifletirler.

Bununla birlikte, Midyat'ta insanların ilişkilerindeki temel yapı genelde aşiretten bağımsızdır. Zaten bir kişi nereli olduğu ve hangi aşiretten geldiği sorusuna, “Midyat’tan!” diye cevap verir. Bu kadar basit ve anlaşılır bir çözüm varken, başka türlü bir cevaba ne gerek var ki?

Son Söz: Midyat Herkesin Aşireti Olabilir!

Sonuç olarak, Midyat’ta hangi aşiretten olduğunuz aslında ikinci planda kalır. Burada herkes birbirini tanır, herkesin bir araya geldiği yemekler vardır, ve her şey çok samimidir. Hangi aşiretten olursanız olun, Midyat’a geldiğinizde asıl önemli olan, insanları nasıl tanıdığınız, ilişkileri nasıl kurduğunuz ve herkesle ne kadar iyi iletişim kurduğunuzdur. Çünkü burada gerçek dostluklar, sadece aşiretler değil, insanların birbirlerine duyduğu saygı ve sevgiden doğar.

Hadi bakalım, forumdaşlar! Sizin çevrenizdeki aşiretler neler? Midyat’a dair ne tür eğlenceli hikâyeler duydunuz? Yorumlarda buluşalım!