Lavrov: Fransa, Burkina Faso’nun içişlerine müdahale ediyor

ahmetbeyler

New member
Burkina Faso’nun Fransa’yla 2018 yılında imzaladıkları askeri muahedeyi feshetmesi ve Fransız ordusuna ülkeyi terk etmesi için bir ay mühlet vermesi daha sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ortaya çıkan durumdan Rusya’yı suçlamasına Lavrov’dan cevap geldi.

Afrika tipi kapsamında Esvatini Krallığı’nın başşehri Mbabane’de Dışişleri Bakanı Thuli Dladla’yla bir ortaya gelen Lavrov, ortak basın toplantısında Macron’un Rusya’ya yönelik suçlamalarını eleştirdi.

Lavrov, “Bu, dış siyaset unsurlarıyla ilgili bir sıkıntı, biz diğerlerinin içişlerine müdahele etmiyoruz fakat Macron’un açıklaması, Fransa’nın bu tıp müdahaleleri kabul edilebilir bulduğunu ve yaptığını açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Bir yılı aşkın bir süre evvel misal durumun Mali’de yaşandığını anımsatan Lavrov, bu biçimde eski Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Rusya’nın Afrika’daki inisiyatiflerine ısrarlı biçimde ilgi gösterdiğinin altını çizdi.

Burkina Faso Devlet Televizyonunun (RTB) Burkina Faso Haber Ajansını (AIB) kaynak gösterdiği haberine nazaran, Burkina Faso hükümeti, Fransa ile 2018’de imzalanan askeri işbirliği mutabakatını 18 Ocak’ta askıya almıştı.

Hükümet, Burkina Faso’da konuşlu Fransız askeri birliklerinin 1 ay içerisinde ülkeden ayrılmasını istemişti.

Başkent Vagadugu’da konuşlu Fransız Sabre vazife Gücü’nde, 400 asker bakılırsav yapıyor.

Burkina Faso’da 30 Eylül 2022’de yapılan askeri darbe daha sonrasında bir müddetdir var olan Fransız aykırılığı güç kazanmıştı.

Ülkede, 22 Aralık 2022’de, 2 Fransa vatandaşı casusluk suçlamasıyla hudut dışı edilmiş, 4 Aralık 2022’de de Fransız radyosu Radio France Internationale’in (RFI) yayınları askıya alınmıştı.
 
Üst