Kremlin: Putin, Ermenistan-Türkiye bağlarının olağanlaşma sürecini memnuniyetle karşıladı

ahmetbeyler

New member
Rusya önderi Putin, ülkesine resmi ziyaret gerçekleştiren Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüşmek için Moskova’da bir ortaya geldi.


Kremlin’den görüşmeye ait açıklama yapıldı.


Açıklamada, “Putin ve Paşinyan, Rusya’nın sayesinde başlatılan Ermenistan-Türkiye münasebetlerinin olağanlaşma sürecini memnuniyetle karşıladı” denildi.


‘Putin ve Paşinyan, askeri ve askeri-teknik işbirliğinin üst seviyede olduğunu kaydetti’


Putin ve Paşinyan’ın iki ülke içindeki askeri ve askeri-teknik işbirliğine dikkat çektikleri belirtilen açıklamada, “Çeşitli seviyelerde ikili dış siyaset istişarelerinin faydalı olduğu teyit edildi. Rusya-Ermenistan parlamentoları içindeki ağır diyaloğun sürdürülmesi gereği vurgulandı. Rusya Federasyonu ile Ermenistan Cumhuriyeti içindeki askeri ve askeri-teknik işbirliğinin üst seviyede olduğu kaydedildi” tabirleri yer aldı.


Putin ve Paşinyan Moskova, Bakü ve Erivan içindeki temasları ağırlaştırma konusunda anlaştı


Putin ve Paşinyan’ın Moskova, Bakü ve Erivan içindeki temasları ağırlaştırma konusunda anlaştıkları belirtilerek, “Taraflar, Azerbaycan ile Ermenistan içindeki münasebetlerin yanı sıra, bir bütün olarak bölgedeki bağların olağanlaşmasını teşvik etmek için Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan içindeki üçlü işbirliğini ağırlaştırma konusunda anlaştı” denildi.


Ayrıyeten, Paşinyan’ın Putin’i 2022’nin ikinci yarısında Kolektif Güvenlik Muahedesi Örgütü’nün (KGAÖ) Güvenlik Kurulu toplantısıyla kontaklı olarak Erivan’a davet ettiğini, davetin kabul edildiği kaydedildi.


‘Rusya ve Ermenistan kolektif güvenlik güçlerinin potansiyelinin artırılması konusunda anlaştı’


Rusya ve Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Muahedesi Örgütü’nün (KGAÖ) barış gücü dahil olmak üzere kolektif güvenlik güçlerinin kapasitesini arttırma konusunda anlaştıkları kaydedilen açıklamada, şu biçimde denildi:

“Kolektif Güvenlik Mutabakatı Örgütü’nün bölgesel istikrarın sağlanmasındaki kilit rolünü kabul eden taraflar, Ermenistan’ın Örgütteki mevcut başkanlığını dikkate alarak, (KGAÖ) barış gücü dahil olmak üzere kolektif güvenlik güçlerinin kapasitesini geliştirme, Örgütün kriz müdahale düzeneklerini güzelleştirme, uyumu sıkılaştırma ve KGAÖ paydaşlık bağlantılarının genişlemesini teşvik etme konusundaki eforlarını ağırlaştırmaya hazır olduklarını teyit etti.”

‘Rusya ve Ermenistan, üçüncü ülkelere kendi çıkarlarına karşı kullanmaları için toprak vermeyecek’


Açıklamada ayrıyeten, “Önderler, 6 Mayıs 2021 tarihindeki biyolojik güvenliğin sağlanmasına ait mutabakat zaptı da dahil olmak üzere biyolojik güvenliğin sağlanması alanında Moskova ile Erivan içinde varılan mutabakatların uygulanmasının devam edilmesinin kıymetini vurguladı. Her iki devletin topraklarının, biyolojik güvenlik alanında birbirlerinin çıkarlarına karşı faaliyetlerde bulunmak maksadıyla üçüncü ülkeler tarafınca kullanılmasına müsaade verilmeyeceği teyit edildi” vurgusu yapıldı.


Putin ve Paşinyan, neo-Nazizmin tezahürüne karşı çabayı ağırlaştırma konusunda anlaştı


Putin ve Paşinyan’ın neo-Nazizm’in tezahürlerine, ulusal ve lisan temelinde ayrımcılığa karşı çabayı ağırlaştırma konusunda anlaştıkları kaydedildi.


Açıklamada, “Taraflar, ortak geçmişe yönelik bütünsel yaklaşımları korurken, İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarının bir daha gözden geçirilmesi ve tarihin tahrif edilmesiyle uğraşa devam etme niyetini lisana getirdi. Rusya ve Ermenistan’da yaşayan vatandaşların haklarını ve legal çıkarlarını etkileyenler de dahil olmak üzere her türlü ırkçılık, yabancı düşmanlığı, neo-Nazizm ve ulusal, dilsel yahut dine dayalı ayrımcılığa karşı koyma gayretlerini hızlandırma konusunda mutabık kaldı” denildi.


‘Putin ve Paşinyan kısıtlamasız iç pazar oluşturulmasından yana görüş bildirdi’


Başkanların kısıtlamaların olmayacağı iç pazar oluşturulmasından ve ulusal para üniteleri ile yapılan ödemelerin hissesinde artıştan yana olduklarını vurguladıkları söz edilen açılamada, “Putin ve Paşinyan, Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesindeki entegrasyon süreçlerinin kademeli olarak teşvik edilmesinden, kısıtlamaların, mahzurların ve el koymaların olmayacağı bir iç pazar yaratılması dahil olmak üzere entegrasyonun geliştirilmesi için stratejik istikametlerin uygulanması ve ulusal para üniteleri ile yapılan ödemelerin hissesinde artıştan yana olduklarını tabir etti” denildi.


‘Liderler, zorlaşan güvenlik durumundan duydukları kaygıyı lisana getirdi’


Açıklamada, “Putin ve Paşinyan, zorlaşan memleketler arası güvenlik durumuna ait derin tasalarını lisana getirdi. Taraflar bu alandaki olumsuz eğilimlere karşı koymak gayesiyle işbirliğini ileride daha da güçlendirmeyi planlıyor” tabirlerine yer verildi.


Önderlerin ‘hiç bir devlet, birlik yahut koalisyonun öteki devletlerin güvenliği kıymetine güvenliğini sağlayamayacağı ve sağlamaması gerektiğine’ dayanarak hareket ettikleri vurgulanan açıklamada, “Silah denetimi mimarisini yok etmeye ve oburlarının güvenliği değerine tek taraflı askeri avantajlar elde etmeye yönelik olan, eşit ve parçalanamaz güvenlik temel unsurunu baltalayan, çelişkilere ve çatışmalara yol açan hareketlerin kabul edilemezliğine dikkat çekildi” vurgusu yapıldı.


Güç geliştirme programlarının kıymetine vurgu yapıldı


İki ülke önderinin, yenilenebilir güç de dahil olmak üzere güç geliştirme programlarının geliştirilmesinin değerine vurgu yaptığı kaydedildi:

“Taraflar, Rus iktisat operatörlerinin Ermenistan’da tam ve çağdaş üretim döngüleri oluşturma planlarını memnuniyetle karşıladı. Yenilenebilir güç dahil, güç güvenliği ve bağımsızlığı, tabiata hürmet ve sürdürülebilir kalkınma unsurlarına dayalı güç geliştirme programlarının geliştirilmesine ilgi duyduğunu tabir etti.”

‘Liderler BDT çerçevesinde tüm alanlarda işbirliğin devamına vurgu yaptı’


Açıklamada, “Taraflar, şimdiki milletlerarası sıkıntılardaki duruşlarını koordine etmek, sosyoekonomik kalkınma seviyesini yükseltmek ve Topluluğun iştirakçi ülkeleri içindeki kültürel ve insani bağları genişletmek te dahil olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu formatında tüm alanlarda işbirliğinin daha da derinleştirilmesine vurgu yaptı” tabirleri yer aldı.


Terörle uğraşta ortak uğraşların değeri vurgulandı


Tarafların her türlü milletlerarası terörle uğraşta ortak uğraşları artırma gereğine vurgu yaptıkları belirtilerek, şu sözler kullanıldı:

“Taraflar, memleketler arası terörizme, terörizme mali takviye sağlayan kaynaklar ve kanallar, terörle temaslı aşırılıkçılık, uyuşturucu kaçakçılığı, silah, mühimmat ve patlayıcıların yanı sıra hudut ötesi organize cürümler ve her iki devletin güvenliğine yönelik başka tehditlerle çabada ortak eforlar oluşturma gereğini vurguladı.”

‘Rusya Ermenistan’ın demiryolu altyapısını yenileme projelerine katılmaya hazır’


Putin ve Paşinyan’ın Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Başbakan Yardımcılarının eş başkanlığında Güney Kafkasya’daki tüm ekonomik bağların ve ulaşım arterlerinin üstündeki mahzurları kaldırmak için Üçlü Çalışma Kümesi’nin faaliyetlerini hızlandırmanın kıymetini vurguladıklarına dikkat çekilen açıklamada, “Rusya tarafı, Sünik ve öteki Ermenistan’ın başka bölgelerinde demiryolu altyapısını yenilemeye yönelik projelere katılmaya hazır” sözleri kullanıldı.
 
Üst