Kanatları yerli kompozit materyalden üretilen yeni Rus yolcu uçağı, birinci kere havalandı

ahmetbeyler

New member
Rusya‘nın devlet savunma sanayii şirketi Rostec’in yetkilileri, kanatları büsbütün kompozit materyal kullanılarak üretilen MS-21-300 yolcu uçağının, birinci uçuşunu gerçekleştirdiğini deklare etti. Uçuşun bir sorun yaşanmadan muvaffakiyetle gerçekleştiği kaydedildi.

МС-21-300 с крылом из российских композитов выполнил первый полет

Лайнер поднялся в воздух с аэродрома Иркутского авиационного завода – филиала компании «Иркут» Объединенной авиастроительной корпорации. Полет прошел в штатном режиме.

Подробнее: https://t.co/IH68AdBXn4 pic.twitter.com/CpxPFkHcF7

— Ростех (@RostecRussia) December 25, 2021



MS-21-300 yolcu uçağının lisans ve seri üretim süreci bir fazlaca sefer ertelenmişti. Bunun sebeplerinden biri, MS-21 uçağının kanatlarında kullanılacak kompozit gerecin tedarikinin, Batı’nın yaptırımları niçiniyle gerçekleştirilememesiydi.


Bu yüzden, kanatlarda yararlanılacak kompozit materyal, yerli hususlar kullanılarak Rusya’da geliştirilip üretildi. Kanatların üretilmesi sürecinde, patenti Rusya’ya ilişkin olan ‘vakum infüzyonu’ isimli bir teknolojiden yararlanıldı. Kompozit gereçlerin oranının, uçağın imalinde kullanılan gereçlerin yüzde 40’ına denk deldiğini belirtiliyor.


Rostec yetkilileri, şimdiye dek iki uçak için gereken kompozit kanatların üretildiğini söylemiş oldu ve üçüncüsünün de imal çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.


Uçağın seri tedarikinin 2022’de başlaması planlanıyor. Yolcu uçağının birinci alıcısıyla Rossiya havayolu şirketi olacak.
 
Üst