Apartman yönetiminde kimler olmalı ?

Simge

New member
Apartman Yönetiminde Kimler Olmalı? – Gözlemler, Çatışmalar ve Gerçekçi Bir Bakış

Uzun yıllardır farklı apartmanlarda yaşadıkça aynı döngüyü tekrar tekrar gördüm: ilk başta herkesin “ortak akıl” vurgusu yapması, sonra küçük çıkar farklılıklarının büyümesi ve sonunda yönetimin birkaç kişi arasında sıkışıp kalması. Özellikle aidatların artması, bakım kararları ve harcama şeffaflığı gibi konular gündeme geldiğinde, apartman yönetiminin kimlerden oluşması gerektiği meselesi bir anda teoriden çıkıp ciddi bir gerilim alanına dönüşüyor. Bu süreçte hem iyi örnekler hem de oldukça problemli yönetim yapılarıyla karşılaştım.

Apartman Yönetimi Kimlerden Oluşmalı? Yasal Çerçeve ve Gerçek Hayat

Türkiye’de apartman yönetimi temel olarak Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) çerçevesinde şekilleniyor. Kanuna göre yönetim; kat malikleri kurulu, yönetici ve denetçiden oluşuyor. Teoride oldukça net görünen bu yapı, pratikte çoğu zaman karmaşık hale geliyor.

Kat malikleri kurulu, en yüksek karar organı olarak görülse de, genellikle yılda bir kez yapılan toplantılar dışında aktif değildir. Bu durum, karar alma süreçlerini günlük yöneticiye bırakır. Yönetici ise ya apartman sakinlerinden biri olur ya da profesyonel bir yönetim şirketiyle anlaşılır.

Denetçi ise çoğu apartmanda sembolik kalır; çünkü denetim mekanizması güçlü işlemediğinde, şeffaflık zayıflar. Özellikle küçük ve orta ölçekli apartmanlarda bu üçlü yapı, teorik olarak dengeli görünse de uygulamada güç dengesizliği doğurur.

Uluslararası konut yönetimi araştırmalarında (özellikle HOA – Homeowners Association çalışmaları), denetim mekanizmasının zayıf olduğu yapılarda mali anlaşmazlıkların daha sık ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu da apartman yönetimlerinde yalnızca “kimlerin olduğu” değil, “nasıl denetlendiği” sorusunun daha kritik olduğunu gösteriyor.

Stratejik ve İlişkisel Yaklaşımlar: Yönetimde Çeşitlilik Meselesi

Apartman yönetiminde farklı düşünme biçimlerinin olması aslında büyük bir avantaj olabilir. Bazı kişiler daha analitik ve stratejik karar alma eğilimindedir; bütçe planlaması, uzun vadeli bakım projeleri ve risk analizi gibi konularda daha sistematik yaklaşabilirler. Bazı kişiler ise daha ilişkisel ve empati odaklı bir perspektifle, komşular arasındaki iletişimi, ortak yaşamın huzurunu ve günlük sorunların çözümünü ön planda tutar.

Bu iki yaklaşım birbirine karşıt olmak zorunda değildir; aksine dengeli bir yönetimde birlikte çalışmaları gerekir. Sorun genellikle bu çeşitliliğin çatışmaya dönüşmesidir. Örneğin yalnızca mali odaklı bir yönetim, sosyal uyumu göz ardı edebilirken; tamamen ilişkisel kararlar alan bir yapı da finansal sürdürülebilirliği zayıflatabilir.

Burada önemli olan bireylerin cinsiyeti değil, sahip oldukları yönetim becerileridir. Ancak pratikte farklı iletişim stillerinin karar süreçlerini etkilediği gözlemlenebilir. Bu nedenle yönetim kurullarında farklı bakış açılarına sahip kişilerin bulunması, kararların daha dengeli alınmasını sağlar.

Eleştirel Bakış: Güç, Şeffaflık ve Katılım Sorunu

Apartman yönetimlerinde en büyük sorunlardan biri şeffaflık eksikliğidir. Özellikle aidatların nasıl harcandığı, hangi firmalarla çalışıldığı ve bakım masraflarının neye göre belirlendiği çoğu zaman net değildir. Bu durum güven sorununa yol açar.

Bir diğer problem ise katılım eksikliğidir. Kat malikleri genellikle toplantılara katılmak istemez, katılanlar ise küçük bir azınlık oluşturur. Bu da kararların sınırlı bir grup tarafından alınmasına neden olur. Sosyal bilimlerde bu durum “kolektif eylem sorunu” olarak tanımlanır: herkesin çıkarına olan bir sistemin, bireysel ilgisizlik nedeniyle verimli çalışamaması.

Dışarıdan profesyonel yönetim şirketlerinin devreye girmesi bu soruna çözüm gibi görünse de, burada da başka bir risk ortaya çıkar: hesap verebilirlik. Profesyonel şirketler daha sistematik çalışsa da, apartman sakinleriyle bağ zayıf olduğunda “bizim apartman” hissi azalabilir.

Kimler Olmalı? İdeal Yönetim Modeli Üzerine Tartışma

İdeal bir apartman yönetimi birkaç temel unsuru içermelidir:

Finansal okuryazarlığı olan en az bir kişi

İletişim becerisi güçlü, uzlaşma sağlayabilen bir temsilci

Teknik konularda (bina bakımı, asansör, izolasyon vb.) bilgi sahibi veya danışman desteği alan bir yapı

Bağımsız denetim mekanizması

Kararların kayıt altına alındığı şeffaf bir sistem

Burada önemli olan tek tip bir yönetici profili değil, tamamlayıcı bir ekip yapısıdır. Tek kişinin tüm yükü taşıdığı sistemler genellikle sürdürülebilir olmamaktadır.

Bazı araştırmalar, kolektif yönetim modellerinde kararların daha yavaş alındığını ancak uzun vadede daha istikrarlı sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu da apartman yönetimi gibi ortak yaşam alanlarında hızdan çok denge ve sürdürülebilirliğin önemli olduğunu ortaya koyar.

Güçlü ve Zayıf Yönler: Gerçekçi Bir Değerlendirme

Bu sistemin en güçlü yönü, farklı insanların katkı verebilme potansiyelidir. Doğru bir denge kurulduğunda mali disiplin, sosyal uyum ve teknik bakım aynı anda sağlanabilir.

Ancak zayıf yönleri de göz ardı edilemez. En büyük risk, kişisel çatışmaların kurumsal kararlara yansımasıdır. Bir diğer risk ise bilgi asimetrisidir; bazı kişiler daha fazla bilgiye sahip olduğunda karar mekanizması dengesizleşebilir.

Ayrıca gönüllü yöneticilik sisteminde motivasyon sorunu sık görülür. Bir kişi tüm sorumluluğu üstlendiğinde zamanla tükenmişlik yaşanabilir ve bu da yönetimin kalitesini düşürür.

Okuyucuya Sorular: Gerçekten Hangi Model Daha Adil?

Bir apartmanda yaşayan herkesin eşit söz hakkına sahip olması mı daha doğrudur, yoksa daha bilgili ve deneyimli kişilerin karar süreçlerinde ağırlık kazanması mı?

Şeffaflık mı daha önemlidir yoksa hızlı karar alma kapasitesi mi?

Profesyonel yönetim mi yoksa komşuluk ilişkilerine dayalı gönüllü yönetim mi daha sürdürülebilir sonuç verir?

Ve en kritik soru: Katılım göstermediğimiz bir sistemde, eleştirme hakkımız ne kadar güçlüdür?

Son Değerlendirme Yerine Açık Bir Gerçeklik

Apartman yönetimi, yalnızca idari bir süreç değil, aynı zamanda sosyal bir denge meselesidir. Bu nedenle “kimler olmalı?” sorusunun tek bir doğru cevabı yoktur. Önemli olan, farklı yeteneklerin ve bakış açılarının dengeli biçimde bir araya getirilmesi ve şeffaf bir sistemin kurulmasıdır.