Ançuez hamsi mi ?

Ece

New member
BİR KUTU “ANÇUEZ” VE KARADENİZ’DEN GELEN ŞÜPHE: “BU HAMSİ Mİ?”

Forumda ilk kez yazıyorum ama bu hikâye öyle sıradan bir “yemek karıştırdım” olayı değil. Bir yaz akşamı Bursa’da küçük bir balıkçı tezgâhında başlayan ve beni tarih kitaplarından mutfak kimyasına, oradan da insan ilişkilerine sürükleyen tuhaf bir karşılaşma.

Her şey, arkadaş grubuyla “hafif bir şeyler alıp sahil gibi bir akşam yapalım” fikriyle başladı. Kimse büyük bir olay beklemiyordu. Ta ki o küçük cam kavanoz tezgâha çıkana kadar.

---

KAVANOZUN İÇİNDEKİ SORU: ANÇUEZ NEYDİ?

Tezgahta iki dünya yan yana duruyordu:

Bir yanda taze, parlak gözlü Karadeniz hamsileri… Diğer yanda ise yağ içinde dizilmiş, koyu kehribar renkli ince balık dilimleri: “Ançuez”.

İlk soruyu Emre sordu. O, her şeyi sistem gibi görmeye alışmış biriydi. Hızlı analiz yapar, seçenekleri karşılaştırır, en verimli çözümü bulurdu.

“Bu aynı şey mi? Aynı balığın farklı hali mi, yoksa başka tür mü?”

Tezgahtaki yaşlı balıkçı Salih Usta cevap vermek yerine hafifçe gülümsedi. Bu gülümseme, “Bu soru uzun hikâye” anlamına geliyordu.

O sırada Deniz kavanozu eline aldı. O daha farklı yaklaşırdı; bir şeyin sadece ne olduğuna değil, nasıl hissettirdiğine de bakardı. Kavanoza bakarken “Bu sanki bir balıktan çok bir anıya benziyor” dedi.

Ve o cümleyle hikâye başladı.

---

DENİZ, EMRE VE SALİH USTA: ÜÇ FARKLI BAKIŞ

Salih Usta anlatmaya koyuldu:

“Evlatlar, bu kavanozdakiler hamsinin ta kendisi. Ama Karadeniz’den çıkıp İspanya’ya, İtalya’ya giderse adına ‘anchovy’, oradan işlenip tuzlanırsa ‘ançuez’ olur.”

Emre hemen araya girdi:

“Yani lojistik zincir gibi. Ham madde aynı, işlenme şekli farklı, marka değişiyor.”

Deniz ise farklı bir noktaya takıldı:

“İsim değişince hikâye de mi değişiyor? Karadeniz’de sofraya gelen bir balıkla, Akdeniz’de şarap yanında sunulan aynı şey mi hissediliyor?”

İşte o an masada sadece bir balık tartışılmıyordu. Kültür, tarih ve insan alışkanlıkları konuşuluyordu.

---

TARİHSEL ARKA PLAN: BİR BALIĞIN AVRUPA YOLCULUĞU

Salih Usta anlatırken konu derinleşti. Gerçekten de bilimsel olarak bakıldığında “hamsi” ve “anchovy” çoğunlukla aynı türü ifade eder: Engraulis encrasicolus.

Ama mesele biyolojiyle bitmiyordu.

Antik çağdan beri Akdeniz ticaretinde bu küçük balık, tuzlanarak uzun yolculuklara dayanıklı hale getirildi. Roma döneminde “garum” soslarının temel bileşenlerinden biri oldu. Orta Çağ’da deniz ticaretinin gelişmesiyle İspanya ve İtalya kıyılarında “ançuez” adıyla raflara girdi.

Karadeniz’de ise bambaşka bir kültür doğdu: Hamsi tava, pilavı, buğulaması… Taze tüketim, toplumsal bir ritüele dönüştü.

Emre burada yine stratejik bir noktaya dikkat çekti:

“Yani aslında aynı kaynak, iki farklı ekonomik model yaratmış. Biri taze tüketim ekonomisi, diğeri saklama ve ihracat ekonomisi.”

Deniz ise farklı düşündü:

“Belki de mesele ekonomi değil, insanların aynı şeyi farklı şekillerde sevmesi.”

---

MASADA KÜÇÜK BİR GERİLİM: HANGİSİ DAHA ‘GERÇEK’?

Bir noktada tartışma hafifçe yön değiştirdi.

Emre için mesele netti: Aynı tür, farklı işleme yöntemi. Dolayısıyla teknik olarak aynı şey.

Deniz için ise mesele daha yumuşaktı: İnsanların hafızasında yer eden tatlar farklıydı. Karadeniz’de hamsi, sadece yemek değil; yağmurlu günlerin, kalabalık sofraların, komşuluk ilişkilerinin parçasıydı. Ançuez ise daha bireysel, daha “akşam şarabı yanında küçük bir detay” gibi görünüyordu.

Salih Usta araya girip tartışmayı yumuşattı:

“Evlatlar, balık aynı olabilir ama sofra aynı değildir.”

Bu cümle forumda bile altın değerinde bir cümle olurdu.

---

BİLİMSEL GERÇEK VE KÜLTÜREL YORUM ARASINDA

Araştırma yaptıkça (sonrasında akademik ve gastronomi kaynaklarına bakarak) şunu netleştirdim: Avrupa mutfağında “anchovy” genellikle tuzlanmış ve işlenmiş formu ifade ederken, Türkiye’de “hamsi” çoğunlukla taze tüketilen formu temsil ediyor.

Yani fark türde değil, çoğunlukla işleme, kültür ve tüketim biçiminde.

Bu durum aslında gıda antropolojisinde sık görülen bir örnek. Aynı ürün, farklı toplumlarda farklı anlamlar kazanıyor.

Bu noktada insan düşünmeden edemiyor:

Bir şeyin adı değişince kimliği de değişir mi?

---

SOFRADA SON SAHNE: ANÇUEZ VE HAMSİ YAN YANA

O akşam Salih Usta ikisini de tabağa koydu. Bir yanda zeytinyağında beklemiş ançuez, diğer yanda taze kızarmış hamsi.

Emre tadım sonrası kısa bir analiz yaptı:

“İkisi de aynı veri seti, farklı işlenmiş çıktı.”

Deniz ise sadece şunu söyledi:

“Biri geçmişi taşıyor, diğeri anı yaratıyor.”

Salih Usta ise son noktayı koydu:

“Deniz varsa hikâye değişir, kıyı varsa isim değişir.”

---

SON SORU: ASIL FARK NEREDE BAŞLIYOR?

Bugün hâlâ düşündüğüm şey şu:

Ançuez gerçekten hamsi mi?

Bilimsel olarak çoğu zaman evet.

Ama kültürel olarak bazen hayır.

Belki de asıl mesele şu: Biz aynı şeyi farklı adlarla mı yaşıyoruz, yoksa isimler değiştikçe şeylerin anlamı da dönüşüyor mu?

Forumda bu soruyu bırakıyorum:

Eğer aynı balık farklı kıtalarda farklı kimliklere bürünüyorsa, bizim yargılarımız ne kadar “gerçek”, ne kadar “alışkanlık”?