+1 Ne Demek Ev ?

Hasan

Global Mod
Global Mod
“+1 Ne Demek Ev?” – Bir Evin, Bir Kalbin Hikâyesi

Selam dostlar,

Uzun zamandır yazmak istediğim bir konuydu bu. Hani bazen bir kelime, bir terim, bir rakam bile hayatımızın bir dönemini özetler ya… İşte “+1” benim için öyle oldu. Bugün size sadece bir evden değil, bir dönüm noktasından, iki insanın birbirini anlamaya çalıştığı bir hikâyeden bahsetmek istiyorum.

Yeni Bir Başlangıcın Eşiğinde

O gün emlak sitesinde gezinirken gözüm “2+1, merkezi konumda” ilanına takılmıştı. Fakat asıl dikkatimi çeken, alt satırda yazan “1+1 sıcak yuva” ifadesiydi. Basit bir tanım gibi görünüyordu ama o iki karakter — “+1” — içimde bir şeyleri tetikledi. O sıralar yeni ayrılmıştım, hayatımın duvarları yıkılmış gibiydi. “+1” benim için eksilen bir şeyi değil, yeniden kazanabileceğim bir anlamı temsil etmeye başladı.

Bir evin odalarından çok, içindeki sessizlik konuşuyordu. Ve ben o sessizliğe bir ses, bir nefes arıyordum. İşte o anda, “+1 ne demek ev?” sorusunun cevabını, bir emlak terimi olarak değil, bir yaşam metaforu olarak aramaya başladım.

O ve Onun +1’i

Bir akşam bir arkadaşım vasıtasıyla tanıştım onunla: Elif. Mimardı. Renkleriyle, detaylara olan ilgisiyle, küçük şeyleri büyük anlamlara dönüştürmesiyle beni büyüledi. İlk buluşmamızda kahvesine iki şeker atarken “Ben sade içerim, ama senin tatlı sevdiğin belli.” demişti. O an gülmüştük ama o cümle, aramızdaki farkı da özetliyordu.

Benim dünyamda her şey planlıydı: hedefler, tarih aralıkları, yapılacaklar listesi. Elif ise duygularla yaşayan biriydi. Ben “Çözüm nedir?” diye sorarken o “Sen ne hissediyorsun?” diye sorardı. Benim gözümle “+1”, fazladan bir oda; onun gözünde ise bir kalbe dokunuştu.

Bir akşam küçük tartışmamızın ardından sessizce oturduk. Ben stratejik düşünürken, o duygusal bağ kurmaya çalışıyordu. “Sen hep çözmeye çalışıyorsun, ama bazen sadece dinlemen yeter.” demişti. O an “+1”in sadece bir oda değil, bir anlayış, bir adım geri durabilme cesareti olduğunu anladım.

Bir Ev, İki Taraf

Birlikte ev aramaya başladık. Ben konum, fiyat, metre kare hesapları yaparken; Elif perdelerin güneşi nasıl süzeceğini, balkonun rüzgârını, mutfağın kahve kokusunu hayal ediyordu.

“Burası tam +1 gibi,” dedi bir gün, duvarları henüz boyasız bir evi gezerken.

“Yani?” dedim şaşkınlıkla.

“Burası eksik değil, sadece tamamlanmayı bekliyor. Tıpkı biz gibi.”

O cümleyle birlikte o evi tuttuk. O ev bizim için sadece bir konut değildi, bir dengeydi. Onun duygusallığıyla benim planlı halim arasında bir köprüydü. Akşamları bazen o duvarlara resimler çizer, ben kabloları düzenlerdim. Ben düzeltmeye, o güzelleştirmeye çalışırdı.

Bir Kavga, Bir Sessizlik, Bir “+1”

Bir gün işler karıştı. Benim yoğun çalışma tempom, onun ilgi ihtiyacıyla çakıştı.

“Elif, şimdi konuşamayız, projede kriz var!” dediğimde sesi titredi:

“Senin her şeyin çözüm, benimse sadece seninle bir kahve içmekti derdim.”

O an sustuk.

Günlerce konuşmadık. Ev, sanki bir otel odasına dönüşmüştü. O duygusal bağ gitmiş, yerini mesafeli bir strateji almıştı. Ama bir sabah mutfakta, masanın üstünde bir not buldum:

“Her ev bir oda eksiktir, ta ki biri o eksikliği anlamak isteyene kadar. +1 sensin.”

O satırları defalarca okudum. “+1” bir oda değil, bir insanın diğerine kattığı anlamdı. Elif, empatisiyle, duygularıyla o evi tamamlamıştı. Benim matematiksel düzenim ise o anlamı görmekte körleşmişti.

Bir Yuvanın Öğrettiği

O gün anladım ki erkekler çoğu zaman “nasıl düzeltebiliriz?” diye düşünürken, kadınlar “nasıl hissediyoruz?” diye soruyor. Erkeklerin stratejik aklı, kadınların duygusal zekâsıyla birleştiğinde, ortaya gerçek bir “+1” çıkıyor.

O evde öğrendim:

+1, fazladan bir oda değil, paylaşmayı öğrenmektir.

+1, birinin seni anlaması değil, senin de onu anlamayı seçmendir.

+1, eksik hissettiğinde yanında duracak bir ses, bir nefes demektir.

Yıllar geçti, o evde artık yaşamıyorum. Ama her yeni daire ilanında o küçük simgeyi gördüğümde içimden hep aynı şey geçiyor: “Bir ev +1 olduğunda, aslında bir kalp tamamlanıyor.”

Forumdaşlara Bir Söz

Bu hikâyeyi paylaşmak istedim çünkü biliyorum, hepimizin bir “+1”i var. Kimimizin yanında, kimimizin aklında, kimimizin çoktan gittiği bir yerde. Ama asıl mesele, o “+1”in ne olduğunu fark etmekte.

Belki siz de hayatınızda birine “+1” olmuşsunuzdur. Ya da birisi size öyle hissettirmiştir.

Yorumlarınızı merak ediyorum dostlar,

Sizce “+1” sadece bir ev tanımı mı, yoksa bir kalp tanımı mı?