Türkiye ve Rusya dolar sisteminden çıkarak lokal paralarla ticareti genişletmeyi planlıyor

ahmetbeyler

New member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in 7 Ağustos’taki Soçi buluşmasından en değerli kararlardan biri de iki başkanın doğalgaz ödemelerini kısmen Rus rublesi yapılması konusunda mutabakatları oldu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu bahiste yaptığı açıklamada, “Soçi ziyaretinin bir hoş tarafı da şu oldu; Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da olağan Türkiye-Rusya içinde mali noktada farklı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da epey önemli gelişmeler var. Bu da tabi Rusya’dan gelen turistleri epeyce fazlaca rahatlatan bir müddetç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için fazlaca epeyce rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Lideri ile bizim Merkez Bankası Liderimiz da görüşmelerini yaptılar” sözlerini kullandı.


Ruble oranı iki ülkenin güç bakanlıklarınca görüşülüyor


Sputnik’in edindiği bilgilere göre doğalgaz ödemelerindeki ruble oranı iki ülkenin güç bakanlıkları içinde görüşülüyor.


bununla birlikte doğalgaz üzerinden ruble ile başlatılan lokal paralarla ticaretin Türk lirası ile dengelenmesi de bekleniyor.


Türkiye ve Rusya, 2019 yılında ‘yerel paralarla ticaret’ konusunda bir muahede imzalamıştı. Lakin bu muahedenin ticaretteki uygulaması düşük düzeylerde kaldı. Yeni sürecin 2019’dan farkı ise ticaretin dolar kuru endeksinden çıkarılması ve iki ülkenin ortak kur belirleyip onun üzerinden ticareti gerçekleştirmesi olacak. bu biçimdelikle elde edilecek avantajlardan biri ise olağanda dolar kuru üzerinde 10 günü bulan paranın alıcı yahut satıcıya ulaşması, bu sistemle 2-3 günlük bir müddetye indirilecek.


Yerel paralarla ticaretin genişletilmesinin ise bu yıl ortasında Türkiye’de yapılması planlanan Türkiye – Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komitesi (KEK) toplantısında karara bağlanması bekleniyor.


2022’de iki ülke ticaretinde rekor bekleniyor


bununla birlikte 2022 yılı iki ülke içindeki ticaretin arttığı bir yıl oluyor. Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucunda ülkeden çekilen şirketlerin yerini Türk şirketleri alıyor. beraberinde dünya genelinde yaşanan güç fiyatları artışı da iki ülkenin ticaret hacmini rakamsal olarak artmasına da sebep oluyor.


2021 yılın 30 milyar doların üzerinde bir dış ticaret sayısı ile kapanmıştı. 2022’nin birinci 6 ayında ise bu sayıya ulaşıldığı öğrenildi. Türkiye ve Rusya’nın dış ticaret hacminin 2022 yılı sonunda 60 milyar dolar düzeyine ulaşması öngörülüyor.


‘Yerel paralarla ticareti de öbür alanlara yaymak için itici güç olacak’


Rus Türk Ticaret Konutu (ROST) Lideri Kadir Kurtuluş, Sputnik’e
yaptığı açıklamada, iki ülkenin doğalgaz ödemelerinin kısmen ruble ile ödenmesi muahedesinin “Hiç elbet ikili ticarette değerli bir adım ve lokal paralarla ticareti de başka alanlara yaymak için itici güç olacak” diye yorumladı. Kurtuluş, şu biçimde devam etti:

“Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, Rusya Federasyonu ile Türkiye içinde yeni ticaret fırsatları yarattığını gözlemliyoruz. Bugün Batılı oyuncuların ayrılmasıyla bu durumdan yararlanan Türk şirketleri, Rusya pazarında oluşan, bilhassa ticarette oluşan boşluğu doldurmak için Rusya’daki partnerleri ile biroldukça alanda işbirliklerine gidiyor. Ticaretteki bu canlanma sevindirici, ama ticareti hızlandırmak ve kolaylaştırmak ismine mahallî paralarla ticaret fikri en kısa vakitte uygulamaya geçmelidir. Mahallî paralarla ticaret yalnızca büyük kalem olan güç ticareti için kullanılmamalı, gereksinim duyulan orta ve küçük kesimlerde de kullanılmalıdır. Örneğin, Türkiye’nin sanayisi için kıymetli olan endüstriyel ekipman, çelik ve boru üzere eserlerde, Rusya istikametinde ise dokumacılık, yedek modüller, besin ve inşaat gereçleri üzere kalemlerde.”

‘Yetkililerin mahallî paralarla ticareti uygulamaya en kısa vakitte geçmeleri gerekiyor’


“Ambargolardan doğan SWIFT sorunu, dolar ve euro para ünitelerinin dalgalanması üzere, hepsi ticareti yavaşlatıyor” diye devam eden ROST Lideri Kurtuluş, “Özellikle dolar yahut euro ödemelerinde SWIFT para transferlerini sıkça kullanan dış ticaret şirketleri sıkça meseleler yaşıyor; ödemeler geç gidiyor, aracı bankalara takılıyor yahut ek evraklar ile teyitler isteniliyor. Natürel ki bu durum iki tarafı da sıkıntı durumda bırakıyor, ticaret yavaşlıyor. İşte bu problemlerin yaşanmaması ismine, devlet yetkililerinin sistemde gerekli düzenlemeleri yapması, merkez bankalarının karşılıklı çalışarak uygun ortam yaratması ve mahallî paralarla ticareti uygulamaya en kısa vakitte geçmeleri gerekiyor” tabirlerini kullandı.
 
Üst