Sevapları günahlarından fazla olanlar cehenneme girecek mi ?

Berk

New member
Sevapları Günahlarından Fazla Olanlar Cehenneme Girecek Mi? Bir Düşünce Deneyi!

Selam forumdaşlar!

Bugün derin, felsefi bir soru ile geldim! Tabii, tam felsefi demek de biraz abartı olur, çünkü bu soruyu sorarken muhtemelen aklımda biraz kahve, biraz da çikolatayla oturup sohbet etmeyi planlıyordum. 🙂 Yine de konu oldukça ciddi, gelin hep birlikte eğlenceli bir şekilde tartışalım, en azından biraz gülümseyerek! Hazır mıyız?

Soru şu: "Sevapları günahlarından fazla olanlar cehenneme girecek mi?"

Evet, bildiğiniz o klasik "iyi bir insan olmanın" nereye varacağı, sonu biraz belirsiz, karmaşık bir mesele... Tabii, burada biraz da mizahi bir bakış açısıyla yaklaşacağız. Hadi başlayalım!

Erkekler: Strateji ve Matematik, Kadınlar: Empati ve Çözüm!

Düşünelim bir kere: Evde, işte, sosyal ortamlarda, sürekli strateji peşindeyiz. Erkekler ne yapar? Matematiksel bir hesaplama yapar, işler doğru giderse ödüller gelir, işler ters giderse… Kötü! 😅 Ama bu, her şeyin formüllere dayandığı anlamına gelmez. Herkesin işlediği günahlar farklı, dolayısıyla herkesin sevapları da… Yani, "Sevaplarım bana yetecek mi?" sorusunun cevabını çok basit bir şekilde verebiliriz: Hesap kitapla değil, vicdanla alakalı bir şey!

Bir adam, sevaplarını toplarken sürekli "Şimdi bir şey yapayım, acaba Allah bunu hesaplayıp bana +10 puan verir mi?" diye düşünüp durur. O kadar fazla düşünür ki, sonunda yaptığı sevap işlediği günahları geçer mi, geçmez mi diye kafa patlatıp, başını kaşır ve der ki: "Yahu ben zaten çok iyi bir insanım, bir hatam olsa da cehennem falan görmem!" O sırada tam bir iyilik yapacakken, biri gelip "Abi, 1 TL atsan ya!" der, o da cebinden çıkarıp verir ve hemen sevapları saymaya başlar! Hadi bakalım, cezalı günahı azaldı mı dersiniz? Tabii ki de… Olmaz!

Kadınlar: Empatiyle Hesap Yapılmaz!

Şimdi gelelim kadın bakış açısına... Kadınlar sevap ve günah konularında daha çok empatik yaklaşır. "Neyim var, neye yarar?" diyebilirler! 🤷‍♀️ Ama mesele sadece matematiksel bir denklem değildir. Sevaplar, günahlar değil, daha çok "bunu neden yaptım?", "şu kişiye ne yaptım?" gibi vicdanı sorgulamalarla işler. Yani, diyelim ki bir kadın, "Ben bir hayır işi yapayım, acaba Allah benden memnun olur mu?" diye düşünmez. Onun yerine şöyle der: "Birine yardım edeyim, belki biraz moral olur." Eğer yaptığı bir sevap onu güldürüyorsa, o an zaten kazanmıştır. Hatta, bazen sevaplar bile "gel seninle çay içelim, çok iyi olursun" cümlesiyle yapılır!

Kadınlar, "Bütün bu işler, ben kötü bir insan değilim, Allah beni cezalandırmaz" düşüncesinden daha çok, "Herkesin bir sebebi vardır, ona göre değerlendirilmeli" düşüncesiyle yaklaşır. Yani hesaplarını yaparken, sevapların sayısına bakmaz, insanlara nasıl yaklaşılacağına odaklanır.

Hikaye: Sevaplar Arasında Kaybolan Adam!

Bir gün, kasabanın en dikkat çeken karakteri olan Hakan, sevaplarını saymak için bir yere oturmuştu. Kendi kendine, "Bir dakika! Bugüne kadar ne yaptım ki? Şu ana kadar 5 TL sadaka verdim, 2 kişiye yardım ettim, ama acaba…?" diye düşündü.

Hakan’ın stratejik aklı hemen devreye girdi: "Hah! Eğer günde 2 kişiye daha yardım edersem ve her yardım için +1 sevap alırsam, toplamda 30 gün sonra 60 sevap eder! Bunu hesapladım, şansım artar." Fakat işlerin yolunda gitmediği bir an, Hakan bir kadına yardım etmeden önce "Benim sevaplarım nereye kadar gider?" diye sorar.

Kadın, gözleri parlayarak cevap verir: "Beni yalnız bırakma, sana yardımcı oluyorum, değil mi?"

İçinde barındırdığı empatik bakış açısıyla, kadın Hakan’ın yardım etme çabalarının ne kadar doğru olduğunu anlamıştır. Hakan ise birden sevapları değerlendirmeyi bırakır ve kadının davranışına kendisini bir insan olarak daha yakın hisseder.

Cehennem ya da Cennet?

İyi de, bu kadar sevapla ve günahla ne yapacağız? Tabii ki de cevabını tam veremem ama burada önemli olan şey, matematiksel bir denklemde değil, samimiyet ve içtenlikte bulmamız gerektiğidir. Hani erkekler çözüm odaklıdır ya, o zaman şu soruyu soralım: "Sevaplarım fazla, o zaman cehenneme gitmem mi?" diye.

Kadınlar ise bu kadar karışık hesaplar yapmanın bir anlamı olmadığını söyleyerek "Hadi gel bir çay içelim, sonra her şey daha güzel olur" diyebilir. Ve gerçekten de olur, değil mi?

Peki, forumdaşlar! Eğer sevaplarımız günahlarımızı geçerse, cehennemlik miyiz, cennetlik mi? Bunu merak ediyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyorum, belki de birbirimizin sevaplarını arttırmamıza yardımcı olabiliriz! 😄