Rusya Başbakanı Mişustin: Afganistan’da insani felaketi önlemek değerli

ahmetbeyler

New member
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ABD ve öbür NATO ülkelerinin askeri varlığını sonlandırmasının akabinde Taliban’ın denetimine geçen Afganistan’daki durumu kıymetlendirdi.


Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Liderleri Kurulu toplantısında konuşan Mişustin, “Bölgesel çatışmalar tırmanıyor. Şiddetli sosyoekonomik kriz yaşayan Afganistan’daki durum büyük tasa uyandırıyor. Hepimize yakın olan bu ülkedeki durumun insani bir felakete sürüklenmesine müsaade vermemek önemli” sözlerini kullandı.


Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin‘in talimatıyla Afganistan’a birinci insani yardımın gönderildiğini anımsatan Mişustin, öteki ŞİÖ ülkelerinin de Afgan halkına yardım sağlamakta olduğunu belirterek şunları söylemiş oldu:

“Afganistan’ın terör ve uyuşturucudan özgür olması için barış, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü sağlamak ortak çıkarımız. Bu, tüm bölgemizin inançlı ve istikrarlı gelişimi için değerli. Lakin olağan olarak çatışma daha sonrası bir daha yapılanmanın esas sorumluluğunu, hareketleriyle bu trajediye yol açan ülkeler üstlenmeli.”

‘Batı ülkeleri haksız rekabete başvuruyor’


Dünyanın son birkaç yıl ortasında derin sistemik değişikliklerle karşı karşıya kaldığını kaydeden Rusya Başbakanı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin, global iktisadın kilit dallarında gerilemeye ve işsizliğin artmasına yol açtığını, milletlerarası katma bedel zincirlerinin bozulduğunu, ticaret ve yatırımın azaldığını kaydederek, “Dış konjonktürün de sıradan olduğu söylenemez. Batılı ortaklar, hakim pozisyonlarını korumak için haksız rekabet tekniklerine başvuruyor, müdafaacı tedbirleri ve gayri legal tek taraflı yaptırımları genişletiyorlar” dedi.


‘Yeşil korumacılık uğraşlarını gözlemliyoruz’


Günümüzde dijitalleşmeye paralel olarak iktisadın ‘yeşil’ transformasyonun da etkin olarak devam ettiğini söyleyen Mişustin, birtakım ülkelerin gelişmekte olan pazarlarda rekabet avantajı elde etmek için bu eğilimleri araç olarak kullanmaya çalıştığını lisana getirerek kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Yeşil korumacılık (çevre hukuku sayesinde korumacılık) ilerletme uğraşlarını görüyoruz. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kural ve unsurlarına karşın, memleketler arası ticarette ek vergiler ve idari pürüzler uygulama eforları var. Bu cins aksiyonlar DTÖ tarafınca en önemli halde dikkate alınması gerekiyor. Bilhassa de ŞİÖ’nün yeşil jenerasyon programı ve etraf müdafaa konsepti hayata geçirilirken. İktisadın karbondan arındırılmasıyla ilgili hususlar dahil ilgili kurumların temsilcilerini de dahil ederek dışişleri bakanlıkları içinde görüşmeleri organize etmeyi öneriyoruz.”

‘Aşılara eşit erişim sağlanmalı’


Rusya Başbakanı Mişustin, ayrıyeten 13. Asya-Avrupa Buluşması (ASEM) Zirvesi’ne görüntü konferans yoluyla katıldı.


Kovid-19’la gayretin devam ettiğini lisana getiren Mişustin, “Bu uğraşın başarılı olması için aşılara eşit erişim sağlanmalı, inançlı ve tesirli aşıların tedarikinin önündeki pürüzler kalkmalı. ASEM bu problemlerin tahlilinden uzak duramaz” diye konuştu.
 
Üst