Evliliği Kurtarmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Adanali

New member
Evliliği Kurtarmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Aile, anne, baba ve çocuklardan oluşur ve toplumun en küçük kurumudur. Aile içerisinde huzurun sağlanması çiftlerin evlilik için sahip olduğu en kıymetli beklentidir. Toplumsal kurumlar bağlantı temelli olduğu için aile de alakaya dayalı bir yapıdır. Sağlıklı bir münasebetin temelinde hürmet, itimat, sadakat, sevgi, sağlıklı irtibat, dayanışma, anlayış, dürüstlük ve sorumluluk bulunmaktadır. Bunları temel alan ailelerde bireyler ne gördüğünü, duyduğunu, hissettiğini kendilerine de aile üyelerine de açık bir biçimde tabir edebilir. Aile bireyleri birbirine duygusal manada bağlıdırlar. Aile üyeleri birlikte vakit geçirir ve bundan keyif alırlar. Birbirlerinin fikir ve görüşlerine saygılıdırlar. Farklılıklar aile üyeleri tarafınca benimsenir ve yargılamadan kabul edilir.

Sıhhatsiz ailede ise ruhsal sağlamlık korunamaz. Bireyler birbiriyle uyumlu değildir. Bu durum niçiniyle birtakım aile üyelerinde yalnızlık, kendini soyutlama, çaresizlik, ümitsizlik, sevgisizlik, tasa, hayal kırıklığı, suçlama üzere olumsuz his durumlar ağırdır.

Bu üzere durumlarda kendinize şunu sormalısınız; evliliğinizde sevildiğinizi nasıl hissediyorsunuz? Eşiniz size karşı olan sevgisini nasıl tabir ediyor? Hangi kelam ve davranışları kullanıyor? ondan sonrasındasında ise kendi fikir ve davranışlarınız hakkındaki farkındalığınızı arttırmanız gerekir. Örneğin kendinize “sevgimi nasıl gösteriyorum?” sorusunu sorduğunuzda ne yanıt verdiğinizle ilgili düşünebilirsiniz.

Nitelikli bir beraberlik için sevginin söz ediliş biçimi değerlidir. örneğin eşinize bayağı bir günde armağan almak, bir sebep olmadan sarılmak ya da dokunmak, bir çay demlemek ya da kahve yapmak… Onun sevdiği içeceklerden sadece içinizden geldiği için ikram edebilirsiniz. Bu hem bayanların tıpkı vakitte adamların partnerine yapabileceği bir jesttir aslında. Kendinizi o güce sahip hissetmiyorsanız, onun güzeline gidebileceğini düşündüğünüz kelamlar de söyleyebilirsiniz. Tahminen bir anda kocaman bir tesir görülmeyebilir bir daha de denemeye paha. Bilirsiniz damlaya damlaya göl olur… Yani bu usul küçük memnunluk yaratan davranışlarda bulunmanız vakit içinde onun gözündeki bedelinizi arttıracaktır.

Huzurlu bir aile yaşantısı her insanın hayalidir. Lakin kimi vakit evlilikte işler beklenildiği üzere yolunda gitmez. daha sonrasında çiftler evliliğe devam etmekle etmemek içinde git gel yaşamaya başlar. Tartışmalar şiddetlenir, anlayışsızlık artar, çiftler içindeki uzaklık artar kimi vakit de ruhsal ya da fizikî şiddet devreye girer. Evliliğinizi değerlendirmeniz gerekebilir. Bu usul durumlarda evlilik danışmanlığı alınması gerekebilir. Çiftler içinde yaşanan travmatik bir olay (aldatma, kürtaj, evlat kaybı, şiddet, partnerin ailesinden kaynaklı sorunlar… gibi) daha sonrasında ya da çiftlerin daima birbiriyle tartışma-çatışma-gerginlik içerisinde olduğu yahut eşlerin birbirinden uzaklaştığı, hislerine karşılık bakılırsamediği durumlarda profesyonel yardım alınabilir. Bu durumda eşlerin evliliklerini nasıl algıladıkları kıymetlidir.

Eşler birbirine karşı bir şey hissetmedikleri biçimde dinî inançları gereği ayrılmayıp mutsuz bir evliliği sürdürebilir. Çocukları olacağı için evlenmek zorunda kalan bir çiftin daha sonrasında evliliğe bir mecburilik olarak bakıp devam ettirmeleri de mutsuzluk hissini pekiştirir. Bu üzere durumlara biroldukça örnek verilebilir. özetlemek gerekirse özetleyecek olursak çiftler evliliklerini zorunluluktan kaynaklanan bir beraberlik formunda isimlendirmeye başlarsa heyecan da kalmaz sevgi de… tıpkı vakitte eşler ortası çatışmaların yaşanması da kaçınılmazdır.

Her vakit her bahiste tıpkı fikirde olmak mümkün değildir. elbette ki ailede kimi çatışmalar yaşanabilir. Birbiriyle çatışmayan eşler birbirlerinden uzaklaşıp soğuyabilir. Her vakit mantıklı ve makul olmak da mümkün olmayabilir. Bu noktada eşlerin birbirine kusur hissesi bırakması gerekebilir.

Çiftler çoklukla terapiye karşı tarafın değişmesi gerektiğini söyleyerek başvurur. Lakin bir tarafın profesyonel yardım alarak değişmesi eşler içinde daha farklı çatışmalara yol açabilir. Terapi profesyonel bir iş birliğidir.

Evliliği kurtarmak için evvela çiftler evliliğe bakış açılarını başka farklı değerlendirmelidir. Evlilik sizin için ne manaya gelmektedir?, Ülkü bağ nasıl olmalıdır?, Evliliğinizdeki asıl sorun nedir ? üzere sorulara yanıt verilmelidir. sonrasındasında ise sorununuzun evliliğinizi ne seviyede etkilediğini belirlemelisiniz. Akabinde eşler hayatlarındaki şahsi gayeleri başka ayrı belirlemelidir. Bu vakte kadar hangi tahlil yollarının denendiği gözden geçirilip, yeni ve farklı seçenekler belirlenmelidir. Sorun meydana geldiğinde ne yapıyorsunuz? Kendinizi gözlemlemelisiniz. Hangi davranışlarınızı değiştirdiğinizde sıkıntınızın tesirini azalttığına bakmalısınız. Birbirimizi seviyorduk fakat ne oldu da bu hale geldik diye üzülmek yerine farklı tahlil yolları aranmalıdır. Eşler birbirine karşı olan hislerini tabir etmelidir. Çatışma hüneri geliştirmek bu noktada kıymetlidir. Kırıcı olmadan çatışmanın yönetilmesi öğrenilmelidir. Sağlıklı bir bağlantı kurabilmek için eşler haklı olmaya çalışmak yerine memnun olmayı seçmelidir. Krizler evliliği yıkabileceği üzere güçlendirebilir de… Değerli olan çiftlerin bu durumla baş etme biçimidir.

Empati en kıymetli kısımdır. Kendisini karşısındakinin yerine koyan insan, eşinin hislerini daha düzgün anlayabilir ve yanlışlı bir davranış gerçekleştirdiğinde bu yanılgıyı kabullenip telafi edebilir. “Yapamaz, beceremez, bir daha mi ? daima bu biçimdesin?… kalıplarını eşinize kullanmak yerine onu anlamaya çalışın.

Romantizmi yaşamayı unutmayın. Vaktinizi istikrarlı harcamalısınız. Asla geri gelmeyecek tek şey vakittir. Bu niçinle eşinizle yaşayacağınız özel anlarınızı unutulmaz kılabilirsiniz. Baş başa kalabileceğiniz aktiviteler yapabilirsiniz. Ayrıyeten cinsel hayatınızı ihmal etmeyin. birebir vakitte aile olmanın gerektirdiği sorumlulukları birlikte üstlenin. Unutmayın, aile bağları, aile üyeleri ortak paylaşımda bulundukça güçlenir. Onu memnun edecek küçük davranışları gözlemleyip fark ettiğinizi muhakkak edebilirsiniz.

Eşler sevdiğinden bedel görmek ister. Mükemmelliyetçi olmanıza gerek yok. Kimse sizden eşinizin zihnini okumanızı beklemiyor ki bu biçimde bir şey esasen mümkün değildir. Eşinizle göz teması kurmanız duygusal yakınlık için tesirli olacaktır. Eşinize takviye olduğunuzda ya da sevginizi gösterdiğinizde kendini kıymetli hissedecektir. Kusurlu davranışlarında onu yargılayıp suçlayıcı davranmak yerine bunları masaya yatırıp konuşun. Problemleri görmezden gelmek yarar sağlamaz. Ayrıyeten bunun uzun vadeli tesirlerine baktığımızda eşlerin ortasını açtığı görülmektedir. Sıkıntıları konuşmamak eşlerin birbirinden uzaklaşmasına yol açar. Eşinizi uyarabilir, kusurlu davranışlarında yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Bu sayede kendisine kıymet verdiğinizi anlayacaktır.

Tek tahlil boşanmak değildir. Ancak tahlil, mutsuz bir evliliğe katlanarak o evliliği sürdürmeye çalışmak da değildir. En başa giderek evlenme sebebinizi kendinize sorun. Birbirinize karşı olan sevgi ve saygınızı geliştirin. İnanç hissinizi pekiştirin. Problemlerinizi karşılıklı konuşun. Düzeyli tartışmalarda bulunun. Bu tartışmaların sorunu çözmeye yönelik olması kıymetlidir. Eşinizle birbirinize ortak bir paylaşım alanı yaratın. Unutmayın ömrünüzü yönetmek sizin elinizde!
Alıntıdır
 
Üst