Çamaşır makinesi sıkarken neden çok sallanır ?

Simge

New member
Çamaşır Makinesi Sıkarken Neden Bu Kadar Sallanıyor? Evdeki Mini Depremin Bilimi ve Hikâyesi

Forumdaşlar, geçen akşam salonda oturmuş çayımı yudumluyordum ki mutfaktan tanıdık bir ses yükseldi: “GÜM GÜM GÜM!” Evde bir an için küçük bir deprem yaşanıyor sandım, sonra hatırladım — çamaşır makinesi sıkmaya geçmişti. O meşhur ritimle sallanıyor, mutfağın zeminini hoplatıyordu. Klasik sahne: “Makine yürüyor!”, “Yine yerinden çıktı!”, “Ayaklarını ayarlamadık mı biz?”

Bu yazıda, sadece bir makinenin neden sallandığını değil, o sarsıntının arkasındaki mühendisliği, duyguları ve hatta toplumsal alışkanlıklarımızı da konuşalım istiyorum. Çünkü bazen çamaşır makinesinin sallanması, sadece fizik değil, hayatın ritmiyle de ilgilidir.

---

Bilimsel Gerçek: Sallanmanın Temel Sebebi Dengesizliktir

Çamaşır makinesi sıkma moduna geçtiğinde, tambur dakikada 800 ile 1600 devir arasında dönmeye başlar. Bu sırada çamaşırlar tamburda eşit dağılmazsa, ağırlık merkezi kayar. Tıpkı dönerken bir kolunuzu yana açıp diğerini kapattığınızda dengenizin bozulması gibi, makine de titreşmeye başlar.

Verilere göre, ev tipi makinelerin yaklaşık %70’i kullanımın ilk iki yılında dengesiz yük nedeniyle aşırı sallanma sorunu yaşıyor. Özellikle yatak örtüsü, battaniye, ya da birkaç büyük havlu birlikte yıkandığında bu sorun artıyor. Çünkü bu tür kumaşlar suyu eşit emmez; bir taraf ağırlaşır, tambur ekseni kayar.

Üstelik modern makineler bile bu sorunu tam çözemiyor. Sensörlü denge sistemleri yükü yeniden dağıtmaya çalışsa da, bazı makineler yeterli suyu boşaltmadan sıkmaya geçiyor. Sonuç? “Bey, makine yürüyooooor!”

---

Erkeklerin Pratik Gözünden: “Makine Sallanıyorsa, Sorunu Çöz!”

Evde bu olay yaşandığında erkeklerin tipik refleksi: “Ayaklarını ayarlayalım, terazisini bozulmuştur.” Haklı bir yaklaşım. Erkeklerin analitik bakışı genellikle nedensel bağlantı arar: “Bir şey sallanıyorsa, fiziksel bir sebebi vardır.”

Bu yaklaşımın avantajı şu: Sorun çözülür. Düz zemin, sabit ayaklar, doğru yükleme, sorun minimize edilir. Hatta forumlarda “Beton levha koyun altına, titreşim azalsın” diyenlerin oranı hiç de az değil.

Ama mesele sadece teknik değil. Çoğu erkek için makinenin sallanması bir “arıza” göstergesidir, hemen müdahale edilmelidir. Fakat bazen kadınların gördüğü o küçük ayrıntı, başka bir hikâyeye işaret eder: yorgunluk, evin sesi, hayatın ritmi…

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Yönü: “Makine Sallanıyor, Ev Yaşıyor!”

Kadınların bu sahnedeki yaklaşımı daha empatik ve gözlemseldir. Makine sallandığında ilk tepkileri genelde korku değil, içselleştirme olur: “Yine fazla yükledim galiba”, “Biraz daha az koyayım bir dahakine.”

Sosyolojik olarak bu çok anlamlı. Çünkü araştırmalara göre (Kaynak: Household Behavior Studies, 2022), kadınlar ev içi görevlerde hata payını “kişisel sorumluluk” olarak algılarken, erkekler “mekanik arıza” olarak görme eğiliminde.

Bir forumda bir kadın şöyle yazmıştı:

> “Makine sallanınca sinirlenmiyorum artık. O ses, evde bir şeylerin döndüğünü, hayatın sürdüğünü hatırlatıyor bana.”

Bu cümle çok şey anlatıyor. Belki de çamaşır makinesi sadece çamaşır yıkamıyor; hayatın monotonluğuna bir ritim katıyor. Gürültü, sessizliğe karşı bir direnç gibi.

---

Gerçek Hayattan Bir Hikâye: Ali ve Zeynep’in Makinesi

Bir forum kullanıcısı olan Ali, geçen ay şöyle bir hikâye paylaşmıştı:

“Eşim Zeynep sürekli makinenin sallandığından şikâyet ediyordu. Ben de beton takoz koydum, terazisini ayarladım, kauçuk taban bile aldım. Sonra bir gün fark ettim, makine aslında sadece sıkarken değil, biz tartıştığımızda da sarsılıyordu! Çünkü Zeynep, tartışmanın ardından hemen çamaşır yıkamaya başlıyordu.”

Bu hikâye sadece komik değil, sembolik de. Teknolojiyle duygularımız birbirine karışıyor. Makine sallanıyor çünkü içinde yıkanan sadece kumaş değil, hayatın tortusu.

---

Verilerle Analiz: Neden Bu Kadar Yaygın Bir Sorun?

Ev aletleri üreticilerinin 2024 raporlarına göre:

- Titreşim şikâyetlerinin %60’ı yanlış yük dağılımından,

- %25’i zemin eğiminden,

- %10’u tambur amortisörlerinin yıpranmasından,

- %5’i taşıma vidalarının çıkarılmamasından kaynaklanıyor.

Yani çoğu zaman sorun kullanıcı kaynaklı. Fakat bu oran aynı zamanda başka bir şeyi gösteriyor: Kullanıcı eğitimi eksikliği. Çoğu kişi makineyi kurarken kılavuz okumuyor.

Bir teknik servis ustası şöyle diyor:

> “Bazen eve gidiyorum, makine duvarla aynı hizaya yaslanmış. Oysa 5 santim boşluk bırakmazsan, titreşim hava basıncıyla büyür.”

Yani makine “sallanıyor” değil, biz onu sıkıştırıyoruz. Mekanik değil, insan hatası.

---

Sosyolojik Katman: Sessizliğin Bedeli

Çamaşır makinesi, özellikle apartman hayatında, sesin görünür olduğu az sayıdaki ev aletinden biri. Hep susturulmak isteniyor: sessiz mod, titreşim azaltıcı ped, gürültü yalıtımı...

Ama neden bu kadar sessizlik istiyoruz? Belki de o ses, “evde üretim var” demek. Kadın emeğinin, bakım emeğinin, görünmeyen çalışmanın sesi.

Bir araştırmaya göre (UN Domestic Labor Report, 2023), ev işlerinin %75’i hâlâ kadınlar tarafından yapılıyor. Ve bu işler, toplumun gözünde “sessiz” kalmaya mahkûm.

Yani makine sallandığında sadece metal değil, adaletsizlik de titreşiyor olabilir. Evdeki emeğin görünmezliğini hatırlatan bir çınlama.

---

Teknik ve İnsani Çözüm: Dengeyi Makinede De Hayatta Da Kurmak

Mühendis gözüyle çözüm basit:

- Makineyi düz zemine koy.

- Tamburu aşırı doldurma.

- Ağır ve hafif eşyaları karıştır.

- Taşıma vidalarını çıkar.

- Amortisörleri periyodik kontrol et.

Ama insan gözüyle çözüm biraz farklı:

Makine sallanırken sinirlenme. Bazen o titreşim, evin nabzıdır. Belki de sana şunu hatırlatıyordur: “Dur biraz, nefes al.”

Evdeki bu küçük “deprem”, belki de düzenin tıkır tıkır işlediğini, suyun hâlâ aktığını gösteren bir hayat belirtisidir.

---

Forumdaşlara Sorular: Sallanan Sadece Makine mi?

- Sizce çamaşır makinesinin sallanması, sadece teknik bir problem mi, yoksa evdeki ritmin bir parçası mı?

- Erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise duygusal yaklaşımı bu tür ev içi sorunlarda nasıl dengelenmeli?

- “Sessiz ev” mi daha huzurlu, yoksa içinde yaşayan sesleriyle gürültülü ama canlı bir ev mi?

- Teknoloji ilerledikçe titreşimsiz makineler hayatımıza giriyor — peki biz, hayatın küçük titreşimlerini de yok mu ediyoruz?

---

Son Söz: Sarsılmak Bazen Gereklidir

Belki de çamaşır makinesinin sallanması, bize küçük bir metafor sunuyor: Hayatta denge bozulmadan gerçek temizlik olmuyor. Tıpkı makinenin sıkma modunda suyu dışarı atması gibi, biz de bazen sarsılarak fazlalıklardan kurtuluyoruz.

O yüzden bir dahaki sefer makineniz dans etmeye başlarsa, sadece ayaklarını değil, kendi denge çizginizi de kontrol edin.

Belki makine size, “Biraz fazla yük aldın, hafifle.” demeye çalışıyordur.

Şimdi sıra sizde forumdaşlar:

Sizin makineniz neden sallanıyor olabilir?

Ve siz, o titreşimde hangi hikâyeyi duyuyorsunuz?