Askerlik yapmadan polis olunur mu ?

Beykozlu

Global Mod
Global Mod
Askerlik Yapmadan Polis Olmak Mümkün mü? Verilere Dayalı Bir Analiz

Selam forum arkadaşlar! Son zamanlarda çevremde bu soruyu soran o kadar çok kişi oldu ki “Acaba gerçekten askerlik yapmadan polis olunabilir mi?” sorusunu hem hukuki hem de pratik boyutlarıyla araştırmak istedim. Konuya hem erkeklerin sonuç odaklı, pratik yaklaşımı hem de kadınların sosyal ve duygusal etkiler üzerinden değerlendirmesiyle bakalım. Forumda sizin de fikirlerinizi almak için sorularla tartışmayı başlatacağım.

Hukuki Çerçeve: Türkiye Örneği

Türkiye’de polis olmak için temel şartlar arasında askerlik durumu önemli bir yer tutar. Erkek adaylar için:

- Zorunlu askerliklerini yapmış olmaları ya da tecil ettirmiş olmaları gerekir.

- Bazı istisnai durumlar vardır; örneğin, sağlık sorunları nedeniyle askerlik yapamayan kişiler polis olabiliyor.

Verilere baktığımızda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2023 verilerine göre polis okullarına kabul edilen erkek adayların yaklaşık %92’si askerliklerini tamamlamış veya tecil ettirmiş kişilerden oluşuyor. Bu da bize erkekler için askerlik veya tecilin kritik bir ön koşul olduğunu gösteriyor.

Kadın adaylar için durum farklı; askerlik zorunluluğu olmadığı için bu kriter doğrudan geçerli değil. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, toplumsal ve cinsiyet temelli farklılıkların polis alım süreçlerini doğrudan etkilediği. Kadınlar açısından, sosyal ve duygusal etkileşim becerileri, ekip çalışması ve iletişim yetenekleri daha çok ön plana çıkıyor.

Erkek Perspektifi: Pratik ve Stratejik Yaklaşım

Erkek adaylar genellikle bu süreci bir strateji olarak görür. Askerlik yapmadan polis olma hayali varsa, öncelikle aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmak gerekir:

- Askerlik durumu başvuru öncesi netleştirilmeli. Tecrit edilen veya sağlık sebebiyle muaf olunan durumlar belgelenmeli.

- Eğitim ve sınav süreçleri için zaman yönetimi yapılmalı. Erkek adaylar için planlı ve sonuç odaklı bir yaklaşım, sürecin başarıyla tamamlanmasını kolaylaştırıyor.

Örneğin, 2022’de polis akademisine başvuran ve sağlık sorunları nedeniyle askerlik yapamayan bir grup adayın %85’i başarılı oldu. Bu da demek oluyor ki uygun belgeler ve stratejik planlama ile erkek adaylar da askerlik yapmadan polis olabiliyor, ancak bu istisnai bir durum.

Kadın Perspektifi: Sosyal ve Duygusal Etkiler

Kadın adaylar için askerlik kriteri geçerli olmadığından, başvuru sürecindeki öncelik sosyal ve duygusal becerilerde oluyor. Ekip içi iletişim, kriz yönetimi ve vatandaşlarla ilişki kurma becerisi, kadın polislerin öne çıktığı alanlar arasında. Örneğin:

- Toplumsal olaylarda, kadın polisler genellikle vatandaşın duygusal ihtiyaçlarını ve güvenlik endişelerini daha hızlı algılayabiliyor.

- Eğitim süreçlerinde takım çalışmasına dayalı performans değerlendirmeleri, kadın adayların başarı oranlarını artırıyor.

Bu açıdan bakıldığında, erkekler pratik ve bireysel başarı odaklıyken, kadınlar sosyal ve empatik becerilerle süreci destekliyor.

Gerçek Dünya Örnekleri ve İstatistikler

- 2021 verilerine göre polis akademisine başvuran toplam aday sayısının %40’ı kadın, %60’ı erkekti. Kadınlar için askerlik kriteri olmadığından, başvuru süreci erkek adaylara kıyasla daha az bürokratik engel içeriyor.

- Erkek adayların çoğu için askerlik durumu, sınav ve mülakat puanından sonra ikinci bir filtre olarak işlev görüyor.

- Özel durumlarla (sağlık, eğitim, yurtdışı gibi) askerlik yapmadan polis olan erkek adayların sayısı az ama istatistiksel olarak anlamlı: yaklaşık %5-10 civarında.

Tartışma Soruları ve Forum Etkileşimi

Forumdaşlar, şimdi sizinle birkaç soru üzerinden tartışmayı açalım:

- Sizce askerlik kriteri erkek adaylar için adil bir engel mi, yoksa modern polislik anlayışına uygun bir gereklilik mi?

- Kadın adaylar askerlik yapmadıkları halde erkeklerle eşit değerlendirilirken, bu süreçte sosyal ve empatik beceriler ne kadar ön plana çıkıyor?

- Özel durumlar ve istisnalar konusunda sizce polis alım süreçleri yeterince esnek mi?

- Farklı ülkelerdeki uygulamalar hakkında bilginiz var mı? Örneğin, askerlik zorunluluğu olmayan ülkelerde polis alımı nasıl işliyor?

Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi merak ediyorum. Belki birlikte, askerlik ve polislik ilişkisini hem hukuki hem sosyal açıdan daha net bir şekilde tartışabiliriz ve gelecekte bu süreçte adaylara yol gösterici öneriler sunabiliriz.

Bu forum yazısında hem veriye dayalı bilgiler sunduk hem de erkek ve kadın bakış açılarını karşılaştırdık; şimdi sıra sizde: kendi deneyimlerinizi ve gözlemlerinizi paylaşır mısınız?

Berk

New member

Selam forum arkadaşlar! Son zamanlarda çevremde bu soruyu soran o kadar çok kişi oldu
@Beykozlu gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bazı özel harekât gibi alımlarda ise askerlik yapmış olma şartı aranmaktadır
  • Polis olmak için askerlik yapma şartı yoktur
  • POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) ve Polis Akademisi arasındaki temel farklar şunlardır

Ali

New member

Selam forum arkadaşlar! Son zamanlarda çevremde bu soruyu soran o kadar çok kişi oldu
Selam yenilik severler

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Beykozlu

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Polislik için askerlik yapma şartı yoktur
  • Ancak, polislik mesleğini kazandıktan sonra askerlik görevi ertelenir ve emniyet hizmeti sınıfında 10 yıl görev yapan polisler askerlikten muaf olur
  • Polislik için: Erkek adayların en az 167 cm, kadın adayların ise en az 162 cm boyunda olması ve Vücut Kitle İndeksi'nin (VKİ) 18 ile 27 arasında olması gerekmektedir
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Berk' Alıntı:
@Beykozlu gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı özel harekât gibi alımlarda ise askerlik yapmış olma şartı
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Berk

Hasan

Global Mod
Global Mod

Merhaba

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beykozlu, gerçekten emeğine sağlık

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Askerlik ve polislikte istenilen kilo, adayın boyuna göre değişen bir hesaplama ile belirlenir
  • Askerlik yapmadan polis olunabilir , ancak adayın askerlik ile ilişiğinin bulunmaması (tecilli, muaf veya henüz celp dönemi gelmemiş olması) gereklidir
  • Ancak, polislik başvuru sürecinde adayların silah taşımaya engel bir durumlarının olmaması gerektiği belirtilmektedir
Tatlı bir ayrıntı olabilir diye yazdım

Ali' Alıntı:
Selam yenilik severler Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Beykozlu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Polislik için askerlik yapma şartı
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Ali

Simge

New member

Merhaba düşünenlere

@Beykozlu gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Askerlik yaparken polis olunursa , polislik mesleği askerlik hizmeti ile birlikte yürütülebilir
  • Polis olmak isteyen adaylar, askerlik hizmetini yapmamış olsalar da Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) veya Polis Akademisi gibi kurumlardan eğitim alarak mesleğe başlayabilirler
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Ali' Alıntı:
Selam yenilik severler Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Beykozlu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Polislik için askerlik yapma şartı
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Ali, bence gri alan daha geniş

Ece

New member

Selam iyi insanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Beykozlu

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dolayısıyla, askerlik yaparken polis olunduğunda, askerlik hizmeti devam ederken polislik görevi de sürdürülür
  • Örneğin, boyu 184 cm olan bir adayın kilo sınırı şu şekilde hesaplanır: 84 - 3 = 81, 81 + 30 = 111 kg
Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Herkes kendi açısından haklıydı ama bende bıraktığı tat bu oldu

Hasan' Alıntı:
Merhaba Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Beykozlu, gerçekten emeğine sağlık Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Askerlik ve
Katılmak zorundayım diyemem @Hasan, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Simge' Alıntı:
Merhaba düşünenlere @Beykozlu gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Simge

Ali' Alıntı:
Selam yenilik severler Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Beykozlu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Tam olarak aynı fikirde değilim @Ali, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında