Akıllı teleskop: Uygulama kontrollü Unistellar Odyssey
Duyuru
Fransız üretici Unistellar, Las Vegas'taki CES'te iki yeni akıllı yansıtmalı teleskopu tanıttı. Odyssey ve Odyssey Pro olarak adlandırılan cihazların astronomik fiyatları sırasıyla 2499 ve 3999 euro. Temel olarak Pro sürümü, gökyüzünün engelsiz bir görünümü için bir vizöre sahip olmasıyla farklılık gösterir. En ucuz sürüm, görüntüyü yalnızca ilgili akıllı telefon uygulamasında fotoğraf olarak görüntüler.
Gök cisimlerini gözlemlemek sanıldığı kadar kolay değildir. Sabit teleskoplar, dengeleyici karşı ağırlıklar nedeniyle çok ağırdır ve çok paraya mal olur. Uzun odak uzaklıkları nedeniyle, daha ucuz modeller genellikle istenen nesneyi görüş alanında tutmak için fazla titrektir ve bu nedenle birçok amatör gökbilimci için zevkten çok hayal kırıklığına neden olur. Tek yıldız teleskoplar bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla çalıştırılır ve kademeli motorlar kullanılarak gök cisimlerini kontrol eder. Bu nedenle titreyen eller hataların kaynağı olabilir.
Teknik detaylar
Odyssey teleskop serisinin aynasının çapı 85 mm'dir. Bu, onu daha küçük hale getirir ve selefi eQuinox 2'nin 114 mm'lik aynasından daha az ışık yakalar. 34 x 45 yay dakikasında görüş alanı önceki modelle hemen hemen aynı boyuttadır. Odyssey'in odak uzaklığı 320 mm'dir. Teleskop bu nedenle gezegenlerin yanı sıra galaksiler ve bulutsular gibi uzak nesneleri de gözlemlemek için uygundur.

Unistellar Odyssey Pro Las Vegas'ta sergileniyor
(Resim: Jan-Keno Janssen)
Tasarım öncekilerden önemli ölçüde farklı değil. Bir alüminyum tripod dahildir. 134 mm yüksekliğiyle önceki modele göre biraz daha küçüktür. Önceki modelin yarısından daha az olan 4 kg ağırlığındadır. Sensör sekiz megapiksel çözünürlüğe sahiptir. Maalesef ham dosyaları yayınlamıyor.
Küçük bir numara: Unistellar bir Red Edition sunuyor; Fiyatı 4.499 Euro'dur, bu da aynı Odyssey Pro'dan 500 Euro daha fazla. Ancak optik cihazların karanlıkta tutulmasının, gelen ışığı emip her yöne yansıtmaması ve renkleri bozmaması için bir nedeni vardır.
Gezinme parmaklarınızın ucunda
Güncellenen uygulama Unistellar'a “Göksel Pilot” adını veriyor. Gece gökyüzünde neyin gözlemlenmeye uygun olduğuna dair öneriler sunar ve yalnızca geçerli tarihte gerçekten görülebilen gök cisimlerini gösterir. Uygulama kendisini gökyüzüne yönlendirdikten sonra, yani teleskobun gökkubbenin hangi bölümüne baktığını belirledikten sonra, Mars ve Jüpiter gibi gezegenlere ve hatta uzaktaki sarmal bulutsulara gitmek için bir düğmeye basmak yeterli olacaktır.

Unistellar uygulaması, ilgili zamanda gözlemlenebilen gök cisimlerini gösterir. Bir nesneye dokunduktan sonra teleskop, step motorları kullanarak hareket etmeye başlar.
(Resim: Yıldız Dışı)
Yıldız otofokus
Önceki cihazlar hâlâ kullanıcıların manuel olarak odaklanmasını gerektiriyordu. Unistellar, Odyssey serisi için, akıllı algoritması motorlu sensörü ayarlayarak milyonlarca ışıkyılı uzaklıktaki gök cisimlerinin keskin bir şekilde görüntülenmesini sağlayan “yıldız otofokus” vaat ediyor.
Yalnızca Odyssey'in Pro sürümüyle gök cisimlerini çıplak gözle görebileceksiniz. Unistellar, kamera üreticisi Nikon'un optiklerini yeni teleskop serisine dahil etti. Standart sürüm, görüntüleri bir akıllı telefona veya tablete aktarır.

Astrofotografi sabır gerektirir: Teleskobu ne kadar uzun süre açıkta bırakırsanız görüntü kalitesi o kadar iyi olur.
(Resim: Yıldız Dışı)
Mobil uygulama aracılığıyla astrofotografi
Unistellar'ın mobil uygulamaları Android ve iOS için ücretsiz olarak mevcuttur. Kullanıcılar pozlama süresine kendileri karar veriyor: 15 saniye sonra görüntü hala oldukça soluk ve parazitli. Örneğin 15 dakikalık bir pozlamanın ardından cihaz, soluk bulutsuların bile keskin görüntülerini iletiyor.
Yazılım iki modu destekler. Gezegenleri veya ayı, doğal çözünürlük olan “İnce Piksel Çözünürlük”te gösterin. Soluk galaksiler için uygulama dört pikseli tek bir pikselde birleştiriyor. Bu, çözünürlüğü yaklaşık iki megapiksele düşürür. Teleskop uzun bir pozlama oluşturmaz, ancak birçok ayrı görüntüyü yakalar ve daha sonra bunları tek bir görüntüde birleştirir.
(akr)
Haberin Sonu