Karamsarlık/Olumsuzluk (Negativity/Pessimism) Şeması
Karamsarlık/Olumsuzluk (Negativity/Pessimism) şemasına sahip iseniz aşağıdaki açıklamalardan bir kısmı size ziyadesiyle aşina gelir:
Karamsarlık/Olumsuzluk (Negativity/Pessimism) şemasına sahip iseniz aşağıdaki açıklamalardan bir kısmı size ziyadesiyle aşina gelir:
Her an ekonomik bir felaket yaşanabilir diye korkarım (ekonomik kriz çıkması vs.).
Her an tüm varlığımı kaybedebilirim diye endişelenirim.
Sağlığım her an berbata gidebilir diye korkarım (hastalanma, sakatlanma vs.).
Sevdiklerimle hengame edebiliriz, küsebiliriz diye endişelenirim.
Sevdiklerim bana ihanet edebilirler diye endişelenirim.
Küçük duruma düşebilirim diye kaygılanırım.
Bir türlü keyifli olamıyorum zira biliyorum ki makûs bir şey olacak.
En kötüyü beklemek en uygunudur. bu biçimdece sonunda hayal kırıklığı yaşamam.
Çıkabilecek sorunları fazlaca sık düşünürüm.
Genelde berbat tarafınca bakarım.
Bir yanlışlık çıkmasın diye planları epey uygun yapmaya çalışırım.
Kararsızlık yaşarım zira ya sonuç güzel şayet olmazsa…
Sık sık önlemler alıyorum ki makus şeyleri engelleyebileyim.
İnsanlar bana “karamsarsın” derler lakin bence gerçekçiyim.
İnsanlar bana “Biraz neşelen”, “Biraz da olumlu tarafınca bak” üzere şeyler söylemiş olduler.
İnsanlar bana “Çok paniklisin”, “Çok evhamlısın”, “Çok pimpiriklisin” üzere şeyler söylemiş olduler.
“Çok şikayetçi”, “halinden şad olmayan” biri olarak görüldüğüm vakit içinder oldu.
Annem/babam fazlaca karamsardı. Önlemler alıp dururdu. Yaşanabilecek aksiliklerden bahsederdi. Makus bir şeylerin olacağından emindi.
Küçükken annemin/babamın/kardeşimin vb. bireylerin kayıplarını yaşadım. Küçükken ailecek büyük ekonomik zorluklar yaşadık. Küçükken trajik olaylar yaşadım.
Duygusal mahrumluk şeması da bir köken olabilir: “Sadece şikayet ettiğim vakit içinderda, hastalandığım vakit içinderda benimle ilgilendiler”.
Sevdiğiniz beşerler sizden uzaklaşabilirler zira şikayetlerinizden dolayı onlar da karamsar hissedebilirler.
Kontrolü kaybetmişsiniz üzere hissedebilirsiniz.
Kararsızlığın tesiriyle bakılırsavlerinizi ertelersiniz.
nazaranvlerinizi ertelersiniz ve iş performansınız düşer.
Keyif alamazsınız; eğlenmek ve gevşemek zordur zira daima endişelenirsiniz.
Gevşemek ve keyif alabilmek için alkol, sigara üzere unsurlara başvurursunuz; çok mastürbasyon, seks yahut yemek yemeye başvurursunuz.
Düşünmekten, endişelenmekten uykuya dalmakta kuvvetlik çekersiniz.