Gaziantep’te ‘Doku Kumaş Tasarım’ müsabakası: ‘Hedefimiz marka eserler yaratıp dünyaya satmak’

ahmetbeyler

New member
Güneydoğu Anadolu Dokumacılık ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafınca, Ticaret Bakanlığı takviyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nın birincisi bu yıl Gaziantep’te düzenlendi.


Özgün, katma bedelli ve inovatif kumaş dizaynlarının ortaya çıkması, yeni tasarımcıların yetiştirilmesi ve dokuma dalının güçlenmesine katkı sağlanması hedeflenen müsabaka 222 yarışmacının dizaynları akademisyenler, moda dizayncıları, dokumacılık mühendisleri ve dal temsilcilerinden oluşan heyet üyeleri tarafınca değerlendirildi ve 10 finalist belirlendi.


Danışmanlığı moda dizayncısı Dilek Hanif’in yaptığı müsabakada 10 finaliste ilişkin 40 kumaş tasarımı, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilendi. Müsabakanın üçüncülük mükafatı 25 bin, ikincilik mükafatı 50 bin ve birincilik mükafatı ise 100 bin lira olarak verildi. Defileye Ticaret Bakan Yardımcısı İstek Tuna Turagay, GAİB Koordinatör Lideri Fikret Kileci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Lideri İsmail Gülle ve Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak katıldı.


‘Amacımız dünyaya satıp, kalitemizi kabul ettirmek’


Defile öncesinde gazetecilere konuşan Kileci, ‘dünyaya açıldıklarını’ lisana getirerek “Ama biz orta eserde böyleyiz. Artık bunu sonuncu esere taşımak istiyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ihracat ünite fiyatımızın artacağına, daha katma kıymetli daha inovatif daha çevreci eserlerle, bugün hazır giyside ünite fiyat 10 dolarsa bunu 20-40 dolara nasıl çıkarırızın savaşını verirken bu ve gibisi tertipler muhakkak bu işin en değerli kaldıraçlarından bir adedidir. Proje ile maksadımız, katma bedelli eserler üreterek bu kumaşlarla hazır ve dış giysi ile ilgili marka eserler yaratıp dünyaya satmak. Biz de bunu yapmaya çalışacağız. Daha kaliteli dokuma eserleri çıkarıp bunları dünyaya satıp, kabul ettirmek amacımız” dedi.


‘Önceliğimiz kendi tasarımcılarımız’


Kileci “Biz kimseye kapımızı kapamayız lakin önceliğimiz kendi çocuklarımız, tasarımcılarımız. Bunları bir yere getirdikten daha sonra fakat biz de milletlerarası bir yarış düzenleyebiliriz. Bunu TİM, Bakanlık yapar. Yerelimizde kendi tasarımcılarımızı yarıştırmak istiyoruz” tabirlerini kullandı.


‘Rusya ile ticaretimiz devam ediyor’


“Rusya ve Ukrayna ile bilhassa kumaş ihracatında çok iyiyiz” tabirlerini kullanan Kileci “Bankacılık sistemi, gümrük ve lojistik sıkıntılarından kaynaklanan sekteler mevcut fakat önemli manada Rusya ve Ukrayna ile ticaretimiz devam ediyor. Kurallar oturduğu sürece artarak da devam edecektir” diye konuştu.


‘Göstermek istediğim, kaldırım kenarlarında beton yığınlarının içinde çıkan çiçekti’


Müsabakada Marmara Üniversitesi Dokuma Kısmı Yüksek Lisans öğrencisi Mihriban Müellif ‘Haykırış’ temasıyla dizaynını yaptığı kumaş ile birinci oldu. Müellif “Kovid-19 periyodunda insanların meskenlerine kapanmasıyla aslında tabiat kendini bir yenileme sürecine girdi. Bir varoluş göstermeye başladı. Benim de göstermek istediğim, kaldırım kenarlarında beton yığınlarının içinde çıkan çiçeği göstermekti. Bunu pandemi devrinde sokağa çıktığımda anladım. İnsanın tabiata bir müdahalesi var ve tabiat da buradan çıkmaya çalışıyor” diye konuştu.


‘Doğa beşere karşın varoluş gösteriyor, haykırıyor’


Muharrir “Kumaşlarımda da bunu kullandım. Taşın sert görünümü verebilmek için polyester, misina üzere daha sert iplikler kullandım. Tabiatın varoluşunu göstermek için de pamuk üzere doğal iplikler kullandım. Yeşili tercih etmemin niçini de buydu. Zira ben bu vakitte tabiatın beşere karşın bir varoluş gösterdiğini, haykırdığını gözlemledim. Kumaşlarımdan hayli emindim, fazlaca efor gösterdim. Birinci olduğum için hayli memnunum. Ben kendi kumaşlarımı 40’a 40 boyutundan kendim ürettim. Ben öteki yarışmacılardan farklı olarak örme kumaş tasarımı yaptım, başka yarışmacılar dokuma kumaştan yaptılar. Örmede daha fazla bu etkiyi yaratacağımı düşündüm” dedi.


‘Tekstil ve konfeksiyonun ihracatımıza oranı yüzde 15’lerin üzerinde, kesim bizim gözbebeğimiz’


Defilenin açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı İstek Tuna Turagay “Katma pahası yüksek eser ihracatını tasarımcımızla, inovasyonla, yaratıcılıkla, marka kıymeti yüksek çalışmalarımızla yapabiliriz. İşte bu müsabakalar bu açıdan epey kıymetli. Bu sene ihracatçı birliklerimiz 15 tane tasarım yarışı düzenledi. Biz de bu müsabakaların hepsini Ticaret Bakanlığı olarak destekliyoruz. Bugüne kadar 228 müsabakadan dereceye giren tasarımcımızı yurt dışına eğitime gönderdik. Ve ülkelerine geri döndüklerinde Türkiye’nin ihracatı için çalışmaya başlıyorlar. Dokumacılık ve konfeksiyon bölümünün son 10 aylık ihracatına baktığımızda 25.5 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin toplam ihracatı ise birinci 10 ayda 181.8 milyar dolar. Dokuma ve konfeksiyonun hissesi ne kadar biliyor musunuz? Baktığınızda yüzde 15’lerin üzerinde. Bu epeyce büyük bir muvaffakiyet. Dokumacılık ve konfeksiyon dalımız bizim göz bebeğimiz, o yüzden bu tasarım yarışları da dokuma ve konfeksiyon dalımızın moda ve markalı eserlere yönelmesi açısından fazlaca büyük kıymet arz ediyor” dedi.


‘Türkiye, sizlerin hayalleri ve dizaynlarıyla, ihracatla yükselecek’


TİM Lideri İsmail Gülle
de konuşmasında dokumacılık ihracatının ehemmiyetine değindi. İsmail Gülle, “Gaziantep; endüstrisiyle, üretimiyle, altyapısıyla her alanda fark yaratmakta; bölgemizde birincilere ve enlere imza atmaktadır. Ayrıyeten Gaziantep, tam bir mozaik ve tasarımcılarımız için sonsuz esin kaynağını bir ortada barındırıyor. Tasarım yarışları katma kıymetli eser ihracatı için son derece kıymetlidir. Bu yarışta ödül alsın almasın tüm tasarımcılarımızı bir kere daha tebrik ediyorum. Türkiye, sizlerin hayalleri ve dizaynlarıyla, ihracatla yükselecek” dedi.
 
Üst